Guvernarea lui Petru Groza

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Romania de alegeri libere si de constituire a unui guvern reprezentativ. La Postdam insa, Stalin ii spusese lui Hary S. Truman ca un guvern liber ales in Bulgaria, Romania sau Ungaria va fi un guvern antisovietic, fapt ce nu putea fi admis de liderul de la Kremlin. Reprezentantul SUA in Romania adresa la 18 august 1945 o nota verbala Ministerului de Externe roman, in care sublinia necesitatea cons[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernarea lui Petru Groza

Romania de alegeri libere si de constituire a unui guvern reprezentativ. La Postdam insa, Stalin ii spusese lui Hary S. Truman ca un guvern liber ales in Bulgaria, Romania sau Ungaria va fi un guvern antisovietic, fapt ce nu putea fi admis de liderul de la Kremlin. Reprezentantul SUA in Romania adresa la 18 august 1945 o nota verbala Ministerului de Externe roman, in care sublinia necesitatea constituirii in tara a unui "regim reprezentativ din toate gruparile democratice ale tarii" pentru a putea incheia tratatul de pace.

Nota a fost respinsa de Ministerul de Externe roman. In aceste conditii, americanii au recomandat regelui sa ceara demisia lui Groza, fapt produs la 20 august 1945. Groza a refuzat si, in aceste conditii, s-a declansat asa numita "greva regala" care a durat din 21 august 1945 pana in ianuarie 1946, fara a-si atinge in chip sensibil, obiectivele urmarite. Cert este ca la 8 ianuarie 1946, dupa includerea ca membri ai guvernului, ai ministrilor fara portofoliu, Emil Hatieganu (PNT) si Mihai Romniceanu (PNL) formal s-a realizat "reprezentativitatea democrata" si in februarie 1946 guvernul roman a fost recunoscut de SUA si Marea Britanie.

In intervalul mentionat, Groza secondat indeaproape de liderii comunisti a desfasurat o activitate legislativa consistenta, folosind jurnale ale Consiliului de Ministri care nu aveau nevoie de semnatura regelui.In octombrie 1945, PCR si-a fixat linia strategica si tactica in vederea atingerii obiectivelor privind "edificarea unei societati democratice moderne". In ziua de 8 noiembrie 1945, opozitia si-a manifestat ostilitatea fata de guvernul Groza printr-o mare adunare in piata Palatului Regal. A fost considerata cea mai ampla demonstratie impotriva regimului impus de sovietici in centrul si sud-estul Europei. Ea s-a soldat cu 11 morti si zeci de raniti si arestati.

In replica, s-au desfasurat "adunari populare" organizate de guvern care au solicitat dizolvarea PNT si PNL si arestarea liderilor acestora. Guvernul Groza a intarit cenzura, interzicand aparitia ziarelor partidelor istorice. Tot astfel, intre realizarile guvernului Groza este de retinut si crearea unor situatii privilegiate minoritatilor nationale odata cu aplicarea statutului acestora in februarie 1945 care promova o reala discriminare intre cetatenii Romaniei.

Pe plan intern, problema principala a fost aceea a desfasurarii alegerilor parlamentare. La 17 mai 1946 comunistii au creat o noua organizatie, intitulata Blocul Partidelor Democrate largind astfel vechiul FND. Dincolo de promisiunile din programul BPD este de retinut unitatea de actiune neintalnita in cazul principalelor partide de opozitie care nu au ajuns la un acord in vederea depunerii unor liste unice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.