Guvernarea electronica

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.80

nivel: Facultate

Guvernarea electronica presupune utilizarea noilor mijloace de comunicare si informare, in special a Internetului, in interactiunea dintre guvernare si cetateni (democratia online, participarea cetatenilor la guvernare prin intermediul Internetului) sau clientii serviciilor publice (furnizarea electronica a serviciilor - FES), dar si in interactiunea diverselor agentii publice si intre diverse ni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernarea electronica

Guvernarea electronica presupune utilizarea noilor mijloace de comunicare si informare, in special a Internetului, in interactiunea dintre guvernare si cetateni (democratia online, participarea cetatenilor la guvernare prin intermediul Internetului) sau clientii serviciilor publice (furnizarea electronica a serviciilor - FES), dar si in interactiunea diverselor agentii publice si intre diverse nivele ale guvernarii (central - local).

Digitalizarea interactiunilor si serviciilor presupune insa un sistem de management avansat al informatiei si cunoasterii atat in interiorul sectorului public, cat si al societatii in ansamblu.
Managementul public a accentuat fragmentarea serviciilor publice in ideea eficientizarii fiecaruia in mod independent, a operationalizarii unor obiective masurabile pentru evaluarea activitatii fiecarei agentii in parte; masura facea parte din eforturile de incorporare a competitiei in sectorul public.

Totusi, fragmentarea desi poate eficienta ca masura de responsabilizare a administratiei fata de un serviciu singular, a antrenat si distantarea serviciului fata de cetatean ale carui nevoi transgreseaza liniile organizatoric-administrative ale furnizarii serviciilor.

Cetatenii au nevoi complexe pentru care trebuie sa se adreseze mai multor agentii fiecare raspunzatoare de dimensiuni partiale ale unei probleme complexe. Digitalizarea serviciilor face tehnic posibila abordarea holistica a nevoilor cetateanului prin integrarea informatiilor relevante si gestionarea "inteligenta" a bazelor de date.

"Guvernarea erei digitale" (Dunleavy et all., 2005) este o oportunitate de schimbare fundamentala atat la nivel organizational, cat si cognitiv, cultural si social. Schimbarile la nivelul managementului organizatiilor publice determinate de introducerea mijloacelor informationale si comunicationale vizeaza:

Inlocuirea serviciilor prestate de functionari de servicii digitalizate: Scaderea costurilor; Modificarea pattern-urilor de interactiune intre administratie si cetateni.Modificarea culturii organizationale in interiorul sectorului public.

Schimbarea pattern-urilor de transmiterea a informatiei inter si intra organizational, precum si a modelelor de luare a deciziei in cadrul organizatiilor (comunicare prin intermediul site-urilor web intre administratie si societatea civila, licitatii electronice etc.)

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.