Guvernarea economica si optiunile politice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

UE a impartit responsabilitatile in functie de nivelul de abordare in doua categorii: responsabilitati detinute la nivel comunitar si responsabilitati nationale. Obligatiile ce intervin in aceasta ecuatie sunt luate la nivel regional sau total. In urma Tratatului de la Maastricht a devenit tot mai raspandita relatia de subordonare si de delegare. Unul dintre aspectele ce se considera a fi importan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernarea economica si optiunile politice

UE a impartit responsabilitatile in functie de nivelul de abordare in doua categorii: responsabilitati detinute la nivel comunitar si responsabilitati nationale. Obligatiile ce intervin in aceasta ecuatie sunt luate la nivel regional sau total. In urma Tratatului de la Maastricht a devenit tot mai raspandita relatia de subordonare si de delegare. Unul dintre aspectele ce se considera a fi important, este ca efectul direct se resimte in functionarea fiecarei economii nationale. Uniunea Europeana emite directive, prin intermediul carora lasa la nivel statal alegerea unei optiuni de implementare. Din aceasta cauza se intarzie aplicarea reglementarilor comune si ttranspunerea masurilor europene in legislatia nationala. Exista tari care nu au dorit sa participe la implementarea legislativa insa s-au alaturat pietei comune, si care au avut o evolutie mai buna decat restul tarilor.

In ceea ce priveste distribuirea responsabilitatilor la nivel national, aceasta are implicatii asupra fragmentarii pietei si asupra actiunilor pe care agentii economici le intreprind. Politicile promovate de guvernanti cu privire la reglementarile pietei, politicile concurentiale si de protectie a consumatorului, respectiv a mediului, si altele asemenea difera de la un stat la altul, de la o putere politica la alta. Politica concurentiala, cea agricola si cea comerciala constituiau exceptii de la tratatele europene, deoarece era promovat in aceaste cazuri modelul federal. S-a constatat ca prima politicul (opinia publica) si nu inbunatatirea realitatii economice.

"Guvernarea economica se refera la chestiuni specifice si adesea aparent neinteresante pentru cetateanul obisnuit...care formeaza nucleul principal al politicii cotidiene, se refera la amestecul in proportii optime intre stat si piata."Datorita diferentelor existente intre state, primul pas spre integrare a fost libera circulatie a mafurilor. Avand in vedere sistemele de protectie vamala, s-a incercat ajungerea la un acord supra regulilor comune europene.

Ulterior, cand s-au intensificat discutiile cu privire la crearea unei piete interne s-a constatat ca diferentele intre nivelurile de dezvoltare ale fiecarei natiuni creau impedimente in interiorul pietei unice. Decizia luata in acest sens a fost stricta si simpla, mai exact, orice bun produs legal si comercializat in interiorul pietei unice era lasat sa fie tranzactionat liber pe acest teritoriu.

Acest model este bazat pe o piata libera dar care in acelasi timp include elemente de balanta sociala. Multi economisti sunt de parere ca increderea firmelor in finantarea actiunilor si tendinta de globalizare, conduc la promovare consensului. Modelele capitaliste ale statelor s-au indreptat treptat catre piata internationala, insa ele au ramas diferite in interiorul comunitatii. Aceste modele creaza structura diverselor tipuri de avantaje institutionale comparative.

Tarile cu o mare influenta politica (in general statele bine reglementate, cu un continut fiscal bine delimitat) se tem de implementarea unei legislatii comune deoarece creaza un mediu concurential acerb care va conduce la "o cursa pe viata si pe moarte".Avand in vedere tendinta de marire a spatiului comunitar, problemele intampinate se vor mari mai ales pe fondul unor structuri administrative slabe si fara fermitate in aplicarea legii. Principalele probleme intampinate in acest sens au fost fragmentarea pietei si slaba capacitate a institutiilor de a se adapta deciziilor europene.

Din cauza discrepantelor la nivel national, pentru crearea unei piete interne unice, trebuie identificat un punct comun. Se discuta despre faptul ca efectele pietei unice vor fi legate de procesul de restructurare economica atat la nivel european cat si global. Tarile care au demarat actiunea de infiintare a unei piete unice, au avut un interes comun si anume deschiderea de noi piete si largirea pietei de desfacere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.