Gutuiul

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Vant: vantul excesiv face sa ingreuneze cresterea, ceea ce poate dauna recoltei.Plantarea: Daca terenul a mai fost cultivat, incercati sa fertilizati solul si trebuie sa va asigurati ca are un pH satisfacator.
Se lasa intre pomi distanta de 2,5-3 m. Daca solul este fertil, pomii pot creste mai mari, de aceea trebuie pusi la 4.5 m, adica 370 copaci/ha.

Nutritie: variaza in fun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gutuiul

Vant: vantul excesiv face sa ingreuneze cresterea, ceea ce poate dauna recoltei.Plantarea: Daca terenul a mai fost cultivat, incercati sa fertilizati solul si trebuie sa va asigurati ca are un pH satisfacator.
Se lasa intre pomi distanta de 2,5-3 m. Daca solul este fertil, pomii pot creste mai mari, de aceea trebuie pusi la 4.5 m, adica 370 copaci/ha.

Nutritie: variaza in functie de fertilitatea solului, de varsta. Culoarea frunzelor, cresterea si productivitatea sunt cei mai buni indicatori.

Cei mai potriviti fertilizatori sunt cei micsti.
Alegeti unul care are nitrogen mai mult decit fosfor si potasiu. La fiecare pom aplicati 350 g anual. Se poate adauga mai mult primavara, ajungand pana la 450 g. Se mai adauga toamna 50-100 kg/ha, ceea ce duce la cresterea frunzelor. Puteti folosi si ferilizatori organici.
Toti gutuii au coaja sensibila si sunt sensibili la loviri, chiar si superficiale..

Gutuiul este originar din Asia. La noi creste prin gradini si i se mai spune si alămâior.Gutuiul este una dintre speciile cele mai vechi aflate in cultura, fiind semnalat in documente de circa 4000 ani.
Fructele sale erau foarte apreciate la greci, romani si alte popoare, atat pentru consumul in stare proaspata cat si prelucrate.
Importanta acestei specii a scazut treptat, pe masura dezvoltarii altor specii pomicole, in principal marul si parul.

Gutuile se consuma atat in stare proaspata cat mai ales prelucrate si industrializate sub forma de gemuri, compoturi, peltea, marmelada etc. Fructele au un grad ridicat de gelificare, isi mentin aroma, aciditatea si fermitatea si dupa fierbere.

Compozitia biochimica a gutuilor este destul de complexa: zaharuri 6,6% - 13,3%, acizi 0,6 - 1,7%, substante tanoide 0,19 - 0,50%, substante proteice 0,33 - 0,95%, pectine 0,69 - 1,13%, lipide 0,50%, saruri de potasiu 20 mg%, calciu 10mg%, magneziu 8 mg%, fier 0,60 mg%, vitamina C 10-40 mg/ 100g (A. Gherghi 1983).

Fructele se pastreaza bine o perioada lunga de timp, permitand prelungirea perioadei de prelucrare. In scop terapeutic, de la gutui se folosesc semintele, fructele si florile.


Caracteristica cresterii tulpinii
In mod natural, gutuiul creste ca tufa cu mai multe tulpini care pornesc de la colet, respectiv de la suprafata solului. Pomii altoiti insa se cultiva cu un singur trunchi, atingand inaltimi de 3-8 m.

Trunchiul este de regula torsionat (rasucit), cu scoarta de culare brun-rosiatica cu nuanta verzuie si cu pete (lenticele) cenusiu-deschis sau castaniu.

Ramurile tinere au o culoare verde cenusie cu nuanta castanie acoperite cu perisori, iar lastarii si mugurii sunt acoperiti cu un puf des, paslos.

In ciclul anual de dezvoltare, gutuiul prezinta doua valuri de crestere a lastarilor: unul incepe primavara, iar al doilea incepe catre sfarsitul lunii iulie. Lemnul gutuiului este de culoare alba si este foarte tare.

Totalitatea ramurilor formeaza la un loc o coroana, in general neregulata, insa de cele mai multe ori sferica sau sferic-turtita, rareori piramidala, destul de deasa, a carei lungime este cuprinsa intre 3-5 m.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.