Gustul si mirosul

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Cele cinci simturi sunt vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil. Acestea ofera varietatea inconjuratoare in cinci moduri de contact fara a reprezenta insa si constientizarea actiunii diversilor stimuli externi sau interni.Cea mai simpla si totodata prima forma de comunicare informationala cu lumea externa o constituie receptia senzoriala. Primul produs psihic al receptiei senzoriale este s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gustul si mirosul

Cele cinci simturi sunt vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil. Acestea ofera varietatea inconjuratoare in cinci moduri de contact fara a reprezenta insa si constientizarea actiunii diversilor stimuli externi sau interni.Cea mai simpla si totodata prima forma de comunicare informationala cu lumea externa o constituie receptia senzoriala. Primul produs psihic al receptiei senzoriale este senzatia.
Senzatia este reflectarea psihica a unor insusiri izolate ale obiectelor din realitate care actioneaza nemijlocit asupra organelor de simt.

Deci reflectarea obiectului in senzatie are un caracter fragmentar, unudimensional, nepermitand identificarea lui. Daca am ramane la faza receptiei senzoriale,fara atributul constientizarii, nu ne-am putea desprinde din lumea animala.
La om ,constientizarea senzatiei pune in functiune operatori logici de analiza-evaluare, discernere-delimitare intre stimul si modelul lui informational, de raportare designativa(imaginea subiectiva interna se raporteaza la stimulul extern care a provocat-o
Senzatiile se caracterizeaza printr-o serie de calitati pe baza carora le putem identifica, compara, analiza, interpreta.

Aceste calitati sunt : modalitate, intensitatea, durata, tonalitatea afectiva si valoarea cognitiva.
In functie de natura surselor care le genereaza, senzatiile sunt : exteroceptive (sursele sunt externe), proprioceptive (sursele sunt la nivelul articulatiilor osteo-musculare) si interoceptive (sursele sunt interne, la nivelul viscerelor).

La baza senzatiei se afla o proprietate functionala speciala a organismelor animale , sensibilitatea.
Sensibilitatea este functia unor celule numite receptori care apar si se diferentiaza treptat in cursul evolutiei regnului animal si se exercita ca functie a unui aparat specific denumit sistem de integrare senzoriala sau analizator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.