Grupurile sociale

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dupa marime, grupurile pot fi: reduse (mici), mijlocii si mari. Numarul membrilor unui grup poate contribui la constituirea sau schimbarea caracterului acestuia. Unii sociologi considera ca sunt suficiente doua persoane pentru a forma un grup. Altii, pornind de la expresia din Roma antica "Tres faciunt collegium", sustin ca un grup poate fi format din cel putin trei persoane. Grupuri foarte restra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupurile sociale

Dupa marime, grupurile pot fi: reduse (mici), mijlocii si mari. Numarul membrilor unui grup poate contribui la constituirea sau schimbarea caracterului acestuia. Unii sociologi considera ca sunt suficiente doua persoane pentru a forma un grup. Altii, pornind de la expresia din Roma antica "Tres faciunt collegium", sustin ca un grup poate fi format din cel putin trei persoane. Grupuri foarte restranse sunt familiile-menaje care de multe ori sunt diade sau triade. Grupurile foarte intinse sunt clasele sociale si diferitele publicuri.

Grupuri mijlocii sunt: organizatiile economice, grupurile profesionale, bisericile. Dupa durata, grupurile sunt: temporare, durabile si permanente. Durata existentei unui grup este importanta pentru capacitatea sa de a se afirma ca un cadru structurat si organizat. Un grup temporar este acela care se desfiinteaza atunci cand considera ca si-a indeplinit sarcinile. Exemple de astfel de grupuri: o conjuratie, un complot, o echipa de cautatori de aur, o manifestatie, o reuniune. Grupurile durabile sunt acelea care se desfiinteaza doar in anumite conditii: moartea, maturizarea, vointa sau acordul intre interese, decizia majoritatii membrilor.

Familia-menaj dispare prin moarte sau divort, un grup de tineri prin maturizarea membrilor, o intreprindere prin vointa patronului sau acordul asociatilor, un sindicat, un partid prin decizia tuturor membrilor sau printr-o decizie luata de stat. In cadrul grupurilor permanente pot fi incluse: clasele sociale, cartelele, profesiunile, producatorii, consumatorii. Gurvitch este de parere ca grupurile permanente nu sunt superioare fata de cele durabile, iar acestea fata de cele temporare. Totul depinde de structurile globale ca si de conjunctura concreta si de scara de valori admise. Unii sociologi, spune el, considera ca doar grupurile permanente sunt institutii si ca institutiile domina toate celelalte grupuri6.

Ritmul permite clasificarea grupurilor in: grupuri cu cadenta lenta, grupuri cu cadenta mijlocie si grupuri cu cadenta precipitata. In unele grupuri, timpul se scurge mai rapid decat in altele. Grupurile de rudenie traiesc dupa un ritm mai lent decat cel din cadrul grupurilor de activitate economica. Grupurile profesionale au un ritm de viata mai rapid decat cel al claselor sociale. "Ritmul unui grup poate servi ca simptom al tendintelor si al raporturilor sale cu alte grupuri ca si cu societatea globala, cu care el poate fi in conflict sau intr-un paralelism de cadenta7.

In functie de dimensiunea dispersarii membrilor, pot fi grupuri cu distanta intre membri, grupuri cu contact artificial intre membri, grupuri care se intrunesc periodic, grupuri reunite permanent. Grupurile cu distanta intre membri sunt: somerii, consumatorii, diferite publicuri, atunci cand exista o unitate colectiva efectiva. In cadrul grupurilor cu contact artificial intre membri pot fi inclusi: abonatii unui periodic influentati de acesta, membrii unui comitet care nu se intruneste si unde se voteaza prin corespondenta. Grupurile care se intrunesc periodic sunt: sindicatele, partidele politice, cooperativele, societatile pe actiuni. Grupurile reunite in permanenta sunt: un menaj, un internat, o unitate militara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.