Grupurile de varsta din societate

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Stadiul de dezvoltare reprezinta o faza din evolutia individului in care el dispune de un set de disponibilitati diferite calitativ de cele manifestate in alte faze de evolutie. Stadiile au un caracter universal si fiecare ins trece in mod obligatoriu prin ele. Asupra numarului de stadii de dezvoltare pe care le parcurge un individ de-a lungul vietii precum si al criteriilor care stau la baza clas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupurile de varsta din societate

Stadiul de dezvoltare reprezinta o faza din evolutia individului in care el dispune de un set de disponibilitati diferite calitativ de cele manifestate in alte faze de evolutie. Stadiile au un caracter universal si fiecare ins trece in mod obligatoriu prin ele. Asupra numarului de stadii de dezvoltare pe care le parcurge un individ de-a lungul vietii precum si al criteriilor care stau la baza clasificarii lor au fost elaborate diverse doctrine. Astfel Arnold Gesel determina stadiile de dezvoltare dupa criteriul maturitatii, Sigmund Freud dupa cel al dezvoltarii psihosexuale, Erik Erikson dupa dezvoltarea cognitiva, Lawrence Kohlberg dupa dezvoltarea morala, Jean Piaget dupa dezvoltarea afectiv-cognitiva.

Toate aceste doctrine pornesc de la premisa ca orice individ parcurge de-a lungul vietii mai multe etape, iar fiecareia dintre acestea ii corespunde un anumit interval de timp. Erik Erikson sustine ca individul cunoaste in evolutia sa 8 stadii de dezvoltare: pruncia, copilaria timpurie, perioada de la 4-5 ani, perioada de la 6 ani la manifestarea pubertatii, adolescenta, prematuritatea, perioada adulta, batranetea. El afirma ca omul se transforma de la un stadiul de dezvoltare la altul printr-un proces de generativitate, adica procesul prin care individul se orienteaza, se construieste pentru etapa urmatoare.

Din aceasta perspectiva individul apare ca o fiinta care procreeaza, produce si creeaza. In plan sociologic aceasta teorie reprezinta un mod de explicare a mecanismelor prin care individul comunica si se integreaza in societatea in fiecare stadiu de dezvoltare.
Lawrence Kohlberg concepe dezvoltarea individului in functie de 646f55g evolutia judecatilor sale morale, in cadrul careia se disting trei niveluri: nivelul preconventional, nivelul conventional si nivelul postconventional.

In cadrul nivelului preconventional interpretarea notiunilor de bine si de rau se face prin raportarea la forta fizica a autoritatii sau a pedepsei/recompensei. La nivelul conventional conformarea copilului se face in functie de asteptarile familiei, a grupului sau a societatii datorita constientizarii de catre aceasta a necesitatii ordinii sociale si a implicarii active in sustinerea ei. Nivelul postconventional reprezinta faza maturitatii individului cand acesta defineste valorile si principiile morale validate social si pe care le aplica independent de orice alta influenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.