Grupurile de interese si stabilirea agendei

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.82

nivel: Facultate

Totusi, grupului de interes poate sa nu-i fie suficienta antrenarea in sistemul social. I-ar putea fi necesar, pentru apararea si pentru extinderea solicitarilor si revendicarilor sale, accesul pe arena politica. Prin urmare un grup de interes devine un grup de presiune atunci cand apare pe arena politica si opereaza ca actor politic. Atat timp cat grupul se misca in cadrul dimensiunilor (sociale,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupurile de interese si stabilirea agendei

Totusi, grupului de interes poate sa nu-i fie suficienta antrenarea in sistemul social. I-ar putea fi necesar, pentru apararea si pentru extinderea solicitarilor si revendicarilor sale, accesul pe arena politica. Prin urmare un grup de interes devine un grup de presiune atunci cand apare pe arena politica si opereaza ca actor politic. Atat timp cat grupul se misca in cadrul dimensiunilor (sociale, economice,culturale) determinate de non-politic, acesta ramane grup de interes si trebuie calificat ca atare.

Atunci cand intra in politica si atat timp cat ramane in ea (caci poate si s-o abandoneze odata ce isi va considera atins scopul propus), devine grup de presiune.1.2. Tipologia grupurilor de interes
Teoria grupurilor presupune faptul ca interactiunea dintre grupuri este esentiala in politica. Indivizii cu interese comune se reunesc in grupuri formale sau informale pentru a exercita presiuni asupra guvernului, in vederea satisfacerii intereselor individuale si de grup.

Indivizii sunt importanti in politica, in conditiile in care actioneaza ca parte sau in numele unui grup de interese. Grupurile de interes devin un fel de punte intre individ si guvern, iar politica este lupta dintre grupuri pentru a influenta politicile publice. Sarcina sistemului politic este de a organiza grupurile de conflict, respectiv: (1) stabilind o serie de reguli ale jocului; (2) aranjand compromisuri si echilibrand interese; (3) intarind, prin lege, compromisurile stabilite si intarind aplicarea acestor compromisuri. Conform teoriei grupurilor, politicile publice reprezinta echilibrul atins la un moment dat in aceasta lupta perpetua a grupurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.