Grupuri sociale

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.51

nivel: Facultate

Experimentul lui M. Sherif a urmarit sa demonstreze cum scopul poate influenta formarea unui grup. Experimentul s-a derulat pe mai multe faze. Au fost constituite 2 grupe de baieti cu varste de 11-12 ani , care au fost asezate in locuri opuse ale unei tabere de vara.
Faza I - antrenarea in copiilor in activitati care puteau fi realizate doar in grup (caratul unei canoe, curatatul plajei etc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupuri sociale

Experimentul lui M. Sherif a urmarit sa demonstreze cum scopul poate influenta formarea unui grup. Experimentul s-a derulat pe mai multe faze. Au fost constituite 2 grupe de baieti cu varste de 11-12 ani , care au fost asezate in locuri opuse ale unei tabere de vara.
Faza I - antrenarea in copiilor in activitati care puteau fi realizate doar in grup (caratul unei canoe, curatatul plajei etc.). Grupurile au evoluat distinct, si-au dat nume, au stabilit de comun acord norme de comportament etc.

Faza II - a constat in organizarea unor competitii si intreceri intre cele doua grupuri de copii deja formate. Competitia a degenerat: cele doua grupuri si-au atacat si devastat zona; la vizionarea unui film in comun s-au luat la bataie. Pentru detensionarea situatiei a fost introdus un alt grup de copii. Noul grup a fost prezentat ca ostil, dar rivalitatea dintre cele doua grupuri nu s-a redus.Faza III - s-a pornit de la strategia initiala si anume ca un scop comun a transformat o grupare umana oarecare de baieti intr-un grup social prin crearea conditiilor de formare si existenta ale unui grup social.

A fost elaborata o strategie prin care cele doua grupuri ostile au fost puse sa indeplineasca scopuri comune in situatii aparent exceptionale: defectarea depozitului de apa, cautarea unui baiat "ratacit" in padure. Dupa mai multe asemenea evenimente s-a constatat diminuarea ostilitatii, dezvoltarea prieteniilor si in final unificarea grupurilor. Experimentul a pus in evidenta importanta scopurilor in explicarea calitatii de membru al grupului.Simpatia pentru membrii grupului reprezinta un alt motiv care sta la baza constituirii grupurilor sociale.

S-a pornit de la observatia ca adeseori oamenii adera la un grup nu pentru ca sunt interesati de scopurile sau activitatile grupului, ci pentru ca membrii grupului respectiv sunt atractivi din punct de vedere interpersonal. Grupurile care se formeaza pe baza atractiei interpersonale apar in mod spontan. Ex: clicile, bandele de strada, grupurile de prieteni, cluburile sociale apar si se si se dezvolta ca o alternativa la interactiunea inadecvata social. Grupurile astfel constituite au mai multe moduri formale de sustinere a activitatii din partea membrilor sai.

Experimentul lui Festinger a fost elaborat pentru a evidentia acest motiv al asocierii in grup. S-a bazat pe trasaturi ale spatiului de locuit: zona, sistem stradal, forma cladirilor, trotuare, holurile, scarile etc., trasaturi care au provocat simpatia individului pentru locuitorii zonei. Aceasta simpatie l-a determinat pe individ sa-si aleaga prietenii din spatiul respectiv. Odata ce prietenia s-a stabilit, grupurile s-au nascut spontan si un mare numar de oameni se simt atrase de acestea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.