Grupa muntilor bucegi

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Gimnaziu

     Asezare si limite. Aceasta grupa montana se afla īn extremitatea estica a sectorului Carpatilor Meridionali. La est sunt delimitati de Valea Prahovei, la vest de Valea Dīmbovitei, la nord de Depresiunea Brasov, iar la sud de Subcarpatii Curburii.

      Relief. Grupa Muntilor Bucegi s-a format odata cu sectorul Carpatilor Meridionali si al īntregului lant carpatic, īn timpul oro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupa muntilor bucegi

     Asezare si limite. Aceasta grupa montana se afla īn extremitatea estica a sectorului Carpatilor Meridionali. La est sunt delimitati de Valea Prahovei, la vest de Valea Dīmbovitei, la nord de Depresiunea Brasov, iar la sud de Subcarpatii Curburii.

      Relief. Grupa Muntilor Bucegi s-a format odata cu sectorul Carpatilor Meridionali si al īntregului lant carpatic, īn timpul orogenezei alpine care a tinut din Cretacic pāna la īnceputul Cuaternarului. Catena carpatica s-a definitivat īn timpul Erei Neozoice, īn urma ultimelor faze ale orogenezei alpine. Carpatii Meridionali, deci si grupa Bucegilor, au fost īnaltati īn bloc, cu cca 1000 m, la sfārsitul Neogenului si īnceputul Cuaternarului.

      Calcarele si conglomeratele dau un pitoresc specific Bucegilor. Caracteristice sunt si cele trei etaje de platforme netede sau usor ondulate: platforma Borascu, cu pajisti alpine folosite vara pentru pasunatul oilor; platforma Rāu este, mai neregulata ca nivelare; platforma Gornovita sau a Predealului, cu fānete si asezari omenesti permanente si sezoniere.

      Grupa acestor munti cuprinde urmatoarele unitati fizico-geografice: M. Bucegi care au cea mai mare altitudine īn Vf. Omu (2505 m); M. Leaota, cu altitudini de 2133 m īn vārful cu acelasi nume; M. Piatra Craiului, cu maxima altitudine de 2238 īn Vf. Omu (Baciului), cu aspectul unei creste alcatuita predominant din calcare; Magura Codlei (1292 m), īn extremitatea vestica a Depresiunii Brasov. Din aceasta grupa fac parte si zonele depresionare: Culoarul Rucar-Bran, unde se afla pasul Giuvala (1240 m), situat īntre Piatra Craiului si M. Bucegi-Leaota; Culoarul Prahovei care formeaza limita estica a grupei.

      Clima. Este tipic montana, cu temperaturi medii anuale de 2-6 OC, care, la peste 1800 m altitudine, au valori de 0-2OC, cu precipitatii abundente de 800-1200 mm, si chiar peste, la marile altitudini, cu vānturi puternice. Climatul alpin apare īndeosebi īn Bucegi si Piatra Craiului, caracterizat prin temperaturi medii anuale sub 2OC, precipitatii cu valori foarte mici si vānturi extrem de puternice.

      Apele. Reteaua hidrografica este alcatuita īn principal din rāurile Prahova, Ialomita, Dīmbovita si Bārsa. Lacurile sunt reprezentate de acumularile antropice, utilizate īn scopuri hidroenergetice, amenajate pe cursul Ialomitei si pe cel al Dīmbovitei.

      Vegetatia. Este dominata de paduri, care la rāndul lor cuprind etajul fagului, care urca pāna la 1200 m, si etajul coniferelor, care urca pāna la limita superioara a paduri. Zona paduri este urmata de zona alpina, numita si "stepa rece", dominata de pajisti, īmpestritate la partea inferioara cu tufisuri de enupar si jneapan sau alti arbusti pitici.

      Fauna. Īn padurile de foioase fauna este reprezentata de mistret, iepure, lup, vulpe, pisica salbatica, alaturi de specii patrunse fie din silvostepa, cum este iepurele, fie din etajul coniferelor (caprioara, veverita). Padurile de munte sunt populate cu animale de interes cinegetic: urs, cerb, rās, apoi cocosul de munte si gainusa de alun, dintre pasari. Īn zona alpina apar capra neagra si acvila de munte. Apele reci de munte sunt populate cu pastrav, iar catre altitudini mijlocii apar cleanul si mreana.

      Solurile. Sunt corelate cu roca si clima, precum si cu vegetatia. Solurile argiloiluviale (cenusii si brun-roscate), numite argiluvisoluri, apar īn muntii nu prea īnalti. Īn climatul racoros si umed apar solurile brune si brune acide, iar sub padurile de fag si rasinoase sunt solurile podzolice, sarace īn humus. Etajarea se īncheie cu solurile alpine brune acide, de climat rece, precipitatii abundente si vegetatie de pajiste.

      Rezervatiile. Cuprind: rezervatia forestiera Sinaia, rezervatia floristica si faunistica Piatra Craiului si rezervatia de peisaj si de flora Bucegi.

      Resursele naturale. Principalele resurse ale grupei le formeaza padurile de foioase si rasinoase, valorificate īn industria de prelucrare a lemnului; pasunile si fānetele naturale favorizeaza cresterea bovinelor si a ovinelor. Potentialul hidroenergetic al Ialomitei si Dīmbovitei este valorificat īn hidrocentrale.

      Populatia. Masivitatea, altitudinile mari, fragmentarea redusa au influentat instalarea asezarilor stabile īn culoarele de vale si īn zona depresionara a culoarului Rucar-Bran. Fenomenele demografice influenteaza evolutia demografica a populatiei. Astfel natalitatea īnregistreaza valori mijlocii, mortalitatea are valoarea medie pe tara, iar sporul natural este de -0,6% . Densitatea populatiei are valori mari īn zonele depresionale si īn culoarele de vale (peste 100 locuitori pe km2) si sub 25 locuitori pe km2 īn celelalte zone.

      Asezarile urbane. Orasele regiunii fac parte din categoria oraselor mici (sub 25000 locuitori), cum sunt: Busteni, Sinaia, Azuga si Predeal, acesta din urma fiind orasul aflat la cea mai mare altitudine din tara 1220 m .

      Asezarile rurale. Satele, de marime mica (sub 500 locuitori) si mijlocie (īntre 500-1500 locuitori), sunt de tip risipit sau īmprastiat, cu gospodariile despartite prin fānete si pasuni, cum sunt cele din platforma Banului, sau de tip adunat īn bazinele depresionare.

      Agricultura. Terenurile arabile sunt reduse si solurile au fertilitate redusa. Culturile sunt restrānse, mai ales pe versantii īnsoriti si īn depresiuni; predomina cele de cartofi si porumb. Pasunile si fānetele au favorizat dezvoltarea cresteri bovinelor mai ales īn arealele apartinānd judetelor Arges si Brasov. Cresterea ovinelor, mai ales a celor din rasa turcana, are vechi traditii īn satele branene si pe cursul superior al Prahovei. La Azuga este o unitate industriala de prelucrare a lānii si o fabrica de bere.

      Industria. Industria energiei electrice este prezenta prin valorificarea potentialului hidroenergetic al Ialomitei si al Dīmbovitei. La Sinaia functioneaza o īntreprindere de mecanica fina, la Busteni una din domeniul industriei celulozei si hārtiei, iar la Azuga o īntreprindere pentru sticlarie.

      Transporturile. Sunt prezente īndeosebi pe Valea Prahovei, pe care se afla instalate magistrala feroviara Bucuresti-Ploiesti-Brasov-Arad-Curtici si artera rutiera europeana E60 (Bucuresti-Ploiesti-Brasov-Tārgu Mures-Cluj-Napoca-Oradea-Bors).

      Turismul. Activitatea turistica s-a dezvoltat datorita potentialului ridicat oferit de Valea-Prahovei, abruptul Bucegilor si stāncile binecunoscute "Babele" si "Sfinxul", carstul de pe Valea Ialomitei, Culoarul Rucar-Bran, masivul Piatra Craiului cu pestera si cheile Dāmbovicioarei, apoi statiunile climaterice Sinaia, Poiana Tapului, Busteni si Predeal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.