Grupa Muntilor Bucegi

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.01

nivel: Gimnaziu

Populația. Masivitatea, altitudinile mari, fragmentarea redusă au influențat instalarea așezărilor stabile în culoarele de vale și în zona depresionară a culoarului Rucăr-Bran. Fenomenele demografice influențează evoluția demografică a populației.

Astfel natalitatea înregistrează valori mijlocii, mortalitatea are valoarea medie pe țară, iar sporul natural este de –0,6% . Dens[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grupa Muntilor Bucegi

Populația. Masivitatea, altitudinile mari, fragmentarea redusă au influențat instalarea așezărilor stabile în culoarele de vale și în zona depresionară a culoarului Rucăr-Bran. Fenomenele demografice influențează evoluția demografică a populației.

Astfel natalitatea înregistrează valori mijlocii, mortalitatea are valoarea medie pe țară, iar sporul natural este de –0,6% . Densitatea populației are valori mari în zonele depresionale și în culoarele de vale (peste 100 locuitori pe km2) și sub 25 locuitori pe km2 în celelalte zone.

Așezările urbane. Orașele regiunii fac parte din categoria orașelor mici (sub 25000 locuitori), cum sunt: Bușteni, Sinaia, Azuga și Predeal, acesta din urmă fiind orașul aflat la cea mai mare altitudine din țară 1220 m .

Așezările rurale. Satele, de mărime mică (sub 500 locuitori) și mijlocie (între 500-1500 locuitori), sunt de tip risipit sau împrăștiat, cu gospodăriile despărțite prin fânețe și pășuni, cum sunt cele din platforma Banului, sau de tip adunat în bazinele depresionare.

Agricultura. Terenurile arabile sunt reduse și solurile au fertilitate redusă. Culturile sunt restrânse, mai ales pe versanții însoriți și în depresiuni; predomină cele de cartofi și porumb. Pășunile și fânețele au favorizat dezvoltarea creșteri bovinelor mai ales în arealele aparținând județelor Argeș și Brașov. Creșterea ovinelor, mai ales a celor din rasa țurcană, are vechi tradiții în satele brănene și pe cursul superior al Prahovei. La Azuga este o unitate industrială de prelucrare a lânii și o fabrică de bere.

Industria. Industria energiei electrice este prezentă prin valorificarea potențialului hidroenergetic al Ialomiței și al Dîmboviței. La Sinaia funcționează o întreprindere de mecanică fină, la Bușteni una din domeniul industriei celulozei și hârtiei, iar la Azuga o întreprindere pentru sticlărie.

Transporturile. Sunt prezente îndeosebi pe Valea Prahovei, pe care se află instalate magistrala feroviară București-Ploiești-Brașov-Arad-Curtici și artera rutieră europeană E60 (București-Ploiești-Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Napoca-Oradea-Borș).

Turismul. Activitatea turistică s-a dezvoltat datorită potențialului ridicat oferit de Valea-Prahovei, abruptul Bucegilor și stâncile binecunoscute “Babele” și “Sfinxul”, carstul de pe Valea Ialomiței, Culoarul Rucăr-Bran, masivul Piatra Craiului cu peștera și cheile Dâmbovicioarei, apoi stațiunile climaterice Sinaia, Poiana Țapului, Bușteni și Predeal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.