Grigori Yefimovich Rasputin

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.27

nivel: Liceu

A jucat un rol important in vietile tarului Nicolae II, a sotiei sale, Alexandra si a unicului lor fiu, Alexei, care suferea de hemofilie.
Numele de Rasputin in rusa nu inseamna "licentios", precum se afirma adesea. Exista,. totusi, un adjectiv rus similar"rasputny" care inseamna "licentios" si substantivul corespunzator "rasputnik". Exista doua optiuni pentru radacina cuvantului. Prima est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grigori Yefimovich Rasputin

A jucat un rol important in vietile tarului Nicolae II, a sotiei sale, Alexandra si a unicului lor fiu, Alexei, care suferea de hemofilie.
Numele de Rasputin in rusa nu inseamna "licentios", precum se afirma adesea. Exista,. totusi, un adjectiv rus similar"rasputny" care inseamna "licentios" si substantivul corespunzator "rasputnik". Exista doua optiuni pentru radacina cuvantului. Prima este "put", care inseamna "cale, drum". Substantive din aceeasi familie sunt "rasputye", rascruce, si "rasputista", drum noroios. Unii istorici sustin ca numele acestuia ar semnifica un loc in care doua rauri se intalnesc, si care arata regiunea din care provine familia Rasputin. Cea de-a doua optiune este ,,put", care determina verbul ,,putat" (,,a incurca"), avand antonimul ,,rasputat" (a descurca, a clarifica.). Cu toate aestea cea mai plauzibila explicatie sta in derivarea unui nume de familie al limbii ruse standard din vechiul nume slav,,Rasputa", ,,copil neastamparat", si care prin actiunile sale se impotriveste traditiilor si dorintelor parintilor sai. Se spune ca Rasputin, dupa primul sau pelerinaj la Tara Sfanta, a incercat sa-si schimbe numele, pentru a nu mai atrage atentia asupra lui, in ,,Novy"(,,Nou"), insa aceasta chestiune constituie subiect de disputa.

Grigori Rasputin provine dintr-o familie de tarani, dintr-un mic orasel siberian, din districtul Tyumen. Cand urma sa implineasca varsta de 18 ani, petrece trei luni la manastirea Verkhoturye. Aici, intra in Skopsty, o secta tradatoare din Biserica Ortodoxa Rusa care sustinea ca singura cale de a ajunge la Dumnezeu este prin savarsirea de pacate. O data ce pacatul era comis si marturisit, pocaitul putea sa fie iertat. In 1889 se casatoreste cu Proskovia Fyodorovna, cu care are trei copii. In 1901, isi paraseste casa din Pokrovskoye pentru a pleca in pelerinaj, in Grecia si Ierusalim. In 1903, soseste in Sankt Petersburg, unde se declara un sfant, care avea puteri tamaduitoare si profetice.
Rasputin era in pelerinaj prin Siberia, cand auzi despre boala tanarului Alexei, hemofilia, mostenita de la strabunica sa, Regina Victoria. Tarul si tarina erau disperati, incercasera peste tot sa gaseasca un leac pentru boala fiului lor, iar in 1905 ii cer ajutorul carismaticului tamaduitor. Se spunea ca avea puterea sa vindece prin rugaciune, si a reusit, intr-adevar sa reduca suferinta baiatului. Scepticii afirmau ca a reusit aceasta prin hipnoza. Tarul, cand vorbea despre Rasputin il numea ,,prietenul nostru", ceea ce arata increderea pe care familia tarului o avea in el. Acestia il considerau a fi un om al lui Dumnezeu si un profet religios.

Cu timpul, Rasputin deveni un personaj controversat, ducand o viata personala scandaloasa.
Ca majoritatea crestinilor ortodocsi, Rasputin a fost crescut cu credinta ca darul cel mai de pret pe care ni-l ofera Dumnezeu este corpul. Castigarea gratiei divine prin pacat pare sa fi fost una din principalele doctrine ascunse pe care Rasputin le predica.
In timpul Primului Razboi Mondial a fost banuit ca ar fi avut o influenta nepatriotica la curte, tarina era de origine germana, iar confidentul acesteia, Rasputin, fu acuzat de spionaj pentru germani. Cand acesta si-a exprimat dorinta de a merge pe front pentru a binecuvanta trupele, comandantul-sef, Marele Duce Nicolae, a promis sa-l spanzure daca se arata pe acolo. Atunci, Rasputin afirma ca a avut o revelatie ca armatele Rusiei nu vor iesi victorioase pana cand nu va prelua comanda insusi tarul. In timp ce tarul Nicolae II era pe front, s-a intensificat influenta lui Rasputin asupra tarinei. Acesta deveni numaidecat confidentul si sfatuitorul tarinei Alexandra, pe care a convins-o sa numeasca in unele posturi ale guvernului candidati alesi de el. Pentru a capata si mai multa putere, acesta a avut relatii cu femei din clasa inalta. Acestea ii ofereau in schimb favoruri politice. Din cauza primului razboi mondial, si intr-o mica masura a lui Rasputin, economia Rusiei era in declin.

Influenta lui Rasputin asupra familiei regale a fost folosita impotriva lui si a Romanovilor, de catre politicieni si jurnalisti care doreau sa slabeasca integritatea dinastiei, sa-l faca pe tar sa renunte la puterea sa politica absoluta, si sa separe Biserica Ortodoxa Rusa de stat.
Cativa membri importanti ai elitei Sankt Petersburgului au luat in cele din urma decizia de a-l ucide pe Rasputin, pentru ca vedeau in el disgratie fata de familia tarului. Acestia l-au ucis in noatea de 29-30 decembrie. Cum l-au ucis nu se stie. Politia nu a investigat moartea sa, asadar nu se cunoaste decat versiunea acestora. Dupa spusele lor, Printul Yusupov l-a invitat pe Rasputin la palatul sau sub pretextul nevoii sotiei sale Irina de capacitatile sale de tamaduitor. Intr-o sala de mese, la subsolul palatului cei doi l-au servit cu prajituri si vin in care pusesera cianura de potasiu. Otrava nu avut efectul dorit, asa ca acestia l-au impuscat de trei ori in piept, spate si cap. Apoi l-au infasurat intr-un cearsaf si l-au aruncat printr-o gaura in raul inghetat Neva.

Acesta se misca sub gheata, inca incercand sa scape. Ramane un mister de ce Rasputin a supravietuit cianurii de potasiu, daca a inghtit-o cu adevarat. O varianta ar fi ca era un bautor aprig si astfel suferea de aclorhidrie iar lipsa acidului din stomac ar fi determinat ca otrava sa nu aiba nici un efect asupra lui. Sau zaharul din vin si prajituri se poate sa fi stopat efectul cianurii. Corpul neinsufletit al lui Rasputin a aparut la mal trei zile mai tarziu. Nu avea apa in plamani, asta inseamna ca nu s-a inecat, insa a murit din alta cauza (cel mai probabil a inghetat).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.