Grigore Ureche

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

Continuand traditia celor ce incepusera sa scrie cronici in limba slavona inca din Veacul anterior,Grigore Ureche a vrut sa faca istoriografie pilduitoare,bazata pe documente interne si externe(mai ales poloneze). Personajul principal din opera "Letopisetul Tarii Moldovei"este Stefan cel Mare pe care il descrie in diferite situatii(razboaie in mod special).Grigore Ureche este primul care incearca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grigore Ureche

Continuand traditia celor ce incepusera sa scrie cronici in limba slavona inca din Veacul anterior,Grigore Ureche a vrut sa faca istoriografie pilduitoare,bazata pe documente interne si externe(mai ales poloneze). Personajul principal din opera "Letopisetul Tarii Moldovei"este Stefan cel Mare pe care il descrie in diferite situatii(razboaie in mod special).Grigore Ureche este primul care incearca sa faca o caracterizare, deoarece portretul lui Stefan reprezinta prima incercare de caracterizare a unui personaj din literatura romana,cronicarul devenind subiectiv si folosind chiar un mod de expunere inovator la acea vreme:descrierea.

Tehnica sa ii va inspira pe ceilalti. Grigore Ureche impleteste portretul fizic cu cel moral(era manios,nu mare la stat),
prezentand in opozitie defectele si calitatile.In portretizare,Grigore Ureche foloseste ele-
mente lexicale cum ar fi arhaisme intr-un numar considerabil,aratand limbajul din acele timpuri,campuri lexical(al cuvantului tristete:rolul cuvantului jale,afectivitatea sa,semni- ficand impactul mortii asupra moldovenilor).G.Ureche nu este obiectiv,cuvantul "jale" fiind o metafora.

Din punctul de vedere al morfologiei,intalnim o frecventa de substantive,adjective si verbe,ce exprima dinamismul actiunii datorita naturii acesteia.Formele verbale nu respec-ta acordul intre substantiv si predicat,fiind in general la plural("s-au intorsu Stefan Voda" "au muritu marti","Fost-au acestu Stefan Voda..."etc.).
Din punct de vedere sintactic,observam lungimea mare a frazelor,dandu-ne seama de structura arborescenta a acestora,asadar autorul foloseste foarte multe verbe si propozitii subordonate dificil de identificat deoarece predicatul propozitiei principale se afla la sfarsit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.