Grigore Gafencu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Liceu

Timp de doi ani a incercat sa asigure neutralitatea Romaniei, prinsa intre Germania si Uniunea Sovietica. Datorita straduintelor sale, la 13 aprilie 1939, Romania primeste garantiile Angliei si Frantei, care insa nu au fost respectate. Dupa anexarea Ardealului de nord de catre Ungaria, in urma Dictatului de la Viena, precum si a Basarabiei, nordului Bucovinei si a Tinutului Hertei de catre Uniunea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grigore Gafencu

Timp de doi ani a incercat sa asigure neutralitatea Romaniei, prinsa intre Germania si Uniunea Sovietica. Datorita straduintelor sale, la 13 aprilie 1939, Romania primeste garantiile Angliei si Frantei, care insa nu au fost respectate. Dupa anexarea Ardealului de nord de catre Ungaria, in urma Dictatului de la Viena, precum si a Basarabiei, nordului Bucovinei si a Tinutului Hertei de catre Uniunea Sovietica in 1940, Gafencu este trimis ca ambasador la Moscova. Dupa ce a revenit in tara, deoarece regele Carol al II-lea il numise ca ministru de externe pe Ion Gigurtu (30 mai 1940), Gafencu pleaca din Romania si se stabileste la Geneva in Elvetia.

In timpul razboiului colaboreaza la "Journal de Geneve" si la alte ziare din Europa. In anul 1944 ii apare cartea "Preliminariile razboiului din Rasarit" [1]. Dupa razboi se muta la Paris unde, in anul 1946, publica volumul "Ultimele zile ale Europei" [2]. Considerata o carte clasica, a fost tradusa in mai multe limbi. Ea se refera la descrierea calatoriilor intreprinse in anii 1939 si 1940 in mai multe capitale "in cautarea Europei".

In prefata cartii autorul avanseaza ideea ca "lumea a facut un razboi ca sa omoare zonele de influenta: noi trebuie sa facem o pace ca sa le omorim a doua oara".In anul 1947 merge in Statele Unite ale Americii, invitat de "Yale University Press" pentru o serie de conferinte si tine apoi cursuri la "New York University". Initiaza formarea de grupuri care sa propage "Miscarea Europeana", adica o federalizare a statelor europene, in care sa fie inclusa si Romania.

Participa la infiintarea "Comitetului Europa Libera" [3] si organizeaza in apartamentul sau din Park Avenue (New York) intrunirile numite "Tuesday Panels". In fiecare marti seara, aduna aici fruntasi politici exilati din tarile de sub captivitate comunista, care, impreuna cu oameni politici americani, discutau problemele la ordinea zilei. In aceste intruniri Gafencu domina dezbaterile prin informatiile sale, prin interventii si sugestii.

Grigore Gafencu a fost membru in "Comitetul National Roman" inca de la formarea lui, in 1949 [4], in fruntea grupului personalitatilor din afara partidelor politice, si l-a parasit la inceputul anului 1952, cu ocazia primei crize a Comitetului [5].
A fost unul din fondatorii "Ligii Romanilor Liberi".
S-a stins din viata la 30 ianuarie 1957, in locuinta sa din Paris.

Grigore Gafencu, "reactionarul" care a dat voce exilului romanesc
Momente din viata si cariera marelui diplomat, scriitor si lider al exilului romanesc postbelic vor fi evocate in cadrul unei expozitii la Muzeul Municipiului Bucuresti.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in colaborare cu Institutul Diplomatic Roman si Divizia Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe anunta deschiderea expozitiei "Grigore Gafencu. Un destin", la Muzeul Municipiului Bucuresti, in perioada 15 noiembrie- 30 noiembrie 2010.
Meritele lui Grigore Gafencu vor fi rememorate prin expozitia a carei vernisaj va avea loc astazi, la ora 16.00, la Muzeul Municipiului Bucuresti.

Biografia sa vorbeste da la sine: doctor in drept la Sorbona; inrolat in armata franceza, dar decorat pentru actele de vitejie savarsite ca locotenent de aviatie pe frontul romanesc in Primul Razboi Mondial; parte, alaturi de Iuliu Maniu si Ion Mihalache, din guvernarea taranista din 1928, inainte de fi ministru de externe al Romaniei; ministru plenipotentiar al Romaniei la Moscova si, mai apoi, cel care, de la Paris, Haga sau de la New York, a facut cunoscute lumii libere problemele Romaniei subjugate de rusi, pledand aceasta cauza si in intrevederi directe cu Winston Churchill sau secretarul de stat american Foster Dulles.

Evenimentul expozitional este realizat in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer, Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Centrul National al Cinematografiei - Arhiva Nationala de Film, Radio Free Europe/Radio Liberty si Institutul Cultural Roman.
Unul dintre liderii importanti ai exilului romanesc.Expozitia isi propune sa prezinte aportul diplomatului Grigore Gafencu in formarea exilului democratic romanesc, punand accentul pe momentele dramatice din viata si cariera acestuia.

Ministru de externe adjunct in perioada guvernarii din 1928 si ministru de externe al Romaniei intr-un moment dramatic - retragerea trupelor romane din Basarabia si Bucovina de Nord (1938-1940), bun cunoscator al politicii externe romanesti si internationale, considerat in mediile Occidentale drept unul dintre cei mai buni analisti politici ai epocii, Grigore Gafencu este cel care a sustinut, in ultima parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial, conferinte publice in principalele capitale europene, pledand interesele Romaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.