Greuceanu - rezumat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.43

nivel: Gimnaziu

A fost odata un împarat care se numea Imparatul Rosu. El era mahnit ca niste zmei au furat soarele si luna de pe cer. A trimis oameni prin toate tarile si răvase prin orase , ca să dea de stire ca oricine va gasi soarele si luna,acela v-a lua de nevasta pe fiica sa si jumatate din împărătie.
Multi voinici au încercat dar nici unul nu a izbutit sa o scoata la capat. In vremea aceea se afla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Greuceanu - rezumat

A fost odata un împarat care se numea Imparatul Rosu. El era mahnit ca niste zmei au furat soarele si luna de pe cer. A trimis oameni prin toate tarile si răvase prin orase , ca să dea de stire ca oricine va gasi soarele si luna,acela v-a lua de nevasta pe fiica sa si jumatate din împărătie.
Multi voinici au încercat dar nici unul nu a izbutit sa o scoata la capat. In vremea aceea se afla un viteaz pe nume Greuceanu , care a auzit si el de fagaduinta împaratului. Acesta si-a luat inima in dinti si a plecat la împarat sa se învoiasca cu slujba.
Pe drum s-a întalnit cu doi oameni pe care slujitorii îi ducea la împarat sa le taie capul pentru că au fugit cu niste gadine. Ei erau tristi , dar Greuceanu i-a mangaiat cu niste vorbe asa de dulci că le-a mai venit nitica inima. Greuceanu si-a pus nadejdea în întamplarea asta si a zis ca daca va izbuti a-l îndupleca pe împarat sa-i ierte se va insarcina si cu cealalta treaba , iar dacă nu sanatate buna.

Prin cuvintele dulci spuse împaratului , Greuceanu i-a salvat de la moarte pe acei oameni. Oamenii nu au mai putut de bucurie când au auzit că Greuceanu a reusit sa-l înduplece pe împarat să-i ierte.
Această izbânda a luat-o drept semn bun si a mers din nou la împarat sa ceară învoire pentru a-si încerca norocul si sa ducă la bun sfarsit sarcina pe care si-a luat-o de bună voie.

Imparatul i-a dat binecuvântarea , iar după cateva zile de pregatire , Greuceanu a pornit la drum. In aceasta calatorie, el si-a luat si fratele cu care a mers cale lungă până ce a ajuns la Faurul-Pământului , cu care era frate de cruce.
El s-a sfătuit cu acesta trei zile si trei nopti, dupa care a pornit din nou la drum împreuna cu fratele său.Dupa plecarea acestuia , Faurul-Pământului s-a apucat si a facut chipul lui Greuceanu numai din fier si a poruncit sa arză cusnita, si ziua si noaptea , tinând chipul acesta fără încetare in foc.

Ajunsi la o răscruce de drumuri , el s-a despartit de fratele său împartindu-si câte o basma. Dacă basmalele erau rupte pe margini însemna ca încă mai traieste , iar daca erau rupte la mijloc însemna ca unul din ei a pierit.
După ce a umblat mai multe zile în zadar , fratele lui Greuceanu s-a întors la locul de despărtire asteptandu-l pe acesta. Greuceanu a mers pe o potecă până a ajuns la casa zmeilor unde s-a dat de trei ori peste cap făcându-se porumbel si s-a pus pe un pom în fata caselor.

Fata de zmeu cea mare a iesit din casă si a văzut minunea. Ea si-a dat seama ca pasărea din pom nu era lucru curat. Atunci Greuceanu s-a dat din nou de trei ori peste cap si s-a facut o musca, intrand în camera zmeilor unde a ascultat la sfatul zmeoaicelor. După ce a aflat că zmeii au plecat la vânat în Codrul Verde si urma sa se întoarcă : unul de cu seară ,altul la miezul noptii si tartorul cel mare dinspre ziuă, el a plecat să-i astepte.
S-a luptat Greuceanu cu zmeul cel mic până când l-a învins si i-a tăiat capul , după care a urmat zmeul cel mijlociu iar la urmă cu tat- al zmeilor. După o luptă înversunată cu tat- al zmeilor ,el a reusit sa salveze soarele si luna care erau închise într-o culă în Codrul Verde.

Când oamenii au văzut soarele si luna pe cer s-au veselit. Multumit că a dus la bun sfarsit slujba s-a întors înapoi la semnul de întoarcere unde l-a gasit pe fratele său. Ei s-au îmbrătisat de bucurie si si-au cumpărat doi cai cu care au pornit la drum.
In calea lor au dat peste un păr cu pere dar Greuceanu nu l-a lăsat pe frate-sau sa mănânce deoarece stia ce a pus la cale zmeoaicele. El a luat sabia si a retezat părul de la rădăcina omorand-o pe una din zmeoaice. Dupa ce au pornit din nou la drum au întalnit o gradina cu flori si cu apa limpede si rece.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.