Greseli in sondaje

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Facultate

In cazul comunicarii verbale erorile sunt multiple, astfel in cazul sondajului fata in fata sau telefonic, respondentul se implica intr-un dialog oficial cu o persoana pe care probabil nu a cunoscut-o anterior. Incapacitatea operatorului de a stabili o buna comunicare cu respondentul poate genera erori. Ca exemple de surse de erori pot fi considerate: debutul neconvingator al discutiei cu responde[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Greseli in sondaje

In cazul comunicarii verbale erorile sunt multiple, astfel in cazul sondajului fata in fata sau telefonic, respondentul se implica intr-un dialog oficial cu o persoana pe care probabil nu a cunoscut-o anterior. Incapacitatea operatorului de a stabili o buna comunicare cu respondentul poate genera erori. Ca exemple de surse de erori pot fi considerate: debutul neconvingator al discutiei cu respondentulIÁ modul de adresare a intrebarilorIÁ neclarificarea si nedetalierea raspunsurilor in cazul intrebarilor deschise.

Inca de la inceputul interviului, comunicarea poate fi afectata, de exemplu, de faptul ca operatorul nu a reusit sa stabileasca un bun raport cu respondentul, astfel incat acesta sa il accepte ca persoana si sa ii accepte rolul de a adresa intrebari. De asemenea, modul de adresare a intrebarilor poate genera erori. De exemplu, in viata de zi cu zi, exista tendinta de a reformula continutul mesajului verbal in functie de starea de spirit a interlocutorului. Un operator care procedeaza astfel va genera erori ca urmare a neadresarii aceleiasi intrebari, avand aceeasi formulare, tuturor persoanelor chestionate.

Totodata, lipsa unor abilitati adecvate de comunicare este evidenta in cazul intrebarilor deschise. Folosirea de catre respondent a unor cuvinte evazive si exprimarile foarte concise ale acestuia fac dificila intelegerea exacta de cercetator, a fenomenului sau comportamentului studiat. Neclarificarea cuvintelor si expresiilor utilizate de respondent, precum si neobtinerea unor raspunsuri suficient de detaliate poate diminua relevanta informatiilor obtinute.
Lipsa abilitatilor potrivite de comunicare nonverbala poate explica producerea unor componente ale erorii totale de sondaj.

De exemplu, limbajul corpului, expresia fetei, tonul vocii, vestimentatia operatorului pot sa induca anumite reactii comportamentale in randul respondentilor. Expresia fetei operatorului, de pilda, ii ofera indicii respondentului despre masura in care este aprobat sau dezaprobat. Prin tonul vocii, operatorul confera o importanta mai mare sau mai mica fiecarei intrebari sau variante de raspuns. Vestimentatia neadecvata a operatorului il poate determina pe respondent sa nu aiba incredere in acesta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.