Grecia continentala

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.50

nivel: Liceu

IMPREJURIMILE ATHENEI

Locuita de 7000 de ani, Atena a fost leaganul civilizatiei europene. A inflorit in sec.V i.H., cand atenienii controlau o mare parte a estului Mediteranei. Constructiile din aceasta perioada, printre care cele din Agora si de pe Acropola, se gasesc mai ales in zona sudica a orasului. Jumatatea nordica s-a dezvoltat incepand cu sec.XIX, dupa ce regele Otto a st[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Grecia continentala

IMPREJURIMILE ATHENEI

Locuita de 7000 de ani, Atena a fost leaganul civilizatiei europene. A inflorit in sec.V i.H., cand atenienii controlau o mare parte a estului Mediteranei. Constructiile din aceasta perioada, printre care cele din Agora si de pe Acropola, se gasesc mai ales in zona sudica a orasului. Jumatatea nordica s-a dezvoltat incepand cu sec.XIX, dupa ce regele Otto a stabilit capitala Greciei la Atena. Cand arhitectii regelui au proiectat noul oras, in stil european, au inclus si bulevarde largi, marginite de copaci, ca Panepistimiou si Akadimias, pe care s-au construit multe cladiri publice si conace impozante in stil neoclasic.Tot aici se afla marea majoritate a muzeelor Atenei inclusiv Muzeul National de Arheologie, Muzeul de Arta Cicladica, Muzeul Bizantin, Muzeul Benaki, Muzeul National de Istorie.

Sudul Atenei este dominat de Acropola. Aici se afla cladirile care formau nucleul Atenei antice. Plaka si Monastiraki isi dezvaluie si astazi istoria, fiind cele mai vechi zone locuite ale orasului, pline de biserici bizantine si de muzee.Printre casele neoclasice restaurate se afla bacanii, ateliere de icoane si taverne-terasa. Pe strazile aglomerate ale talciocului din Monastiraki, bacani, tigani si muzicanti ambulanti creeaza o atmosfera de bazar oriental. La sud de Plateia Syntagmatos se afla Gradinile Nationale, parcul plin de copaci din centrul orasului.

Dincolo de tentaculele urbane ale Athenei, regiunea din jurul orasului, numita Atica ofera diverse atractii. Muntii Parnitha si Ymittos sunt plini de animale salbatice, carari neumblate, pesteri si izvoare. Vara, atenienii se muta pe coasta atica unde plajele bine intretinute au toate facilitatile pentru sporturi nautice. Spre Capul Sounio, pe tarm exista taverne pescaresti si golfulete stancoase, ideale pentru scufundari.

Muntele Parnitha
In antichitate pe acest munte salasluiau animale salbatice. Astazi lantul muntos abrupt, cu o lungime de aproximativ 25 km. de la est la vest, are o fauna bogata dar mai putin periculoasa. La poale pot fi vazute broaste testoase iar pasari rapitoare zboara deasupra varfului Karampola(1413m).

Pestera Koutouki
Deasupra orasului Paiania, pestera Koutouki este ascunsa la poalele Muntelui Ymittos. Avand o suprafata de 12.200 metri patrati, pestera este vizitata zilnic din jumatate in jumatate de ora fiind dotata cu efecte de sunet si lumina care-i pun in valoare stalactitele si stalagmitele.

Sanctuarul Oropos
Linistitul sanctuar este situat pe malul stang al raului Cheimarros, cu pini si tufe de cimbru pe mal. Ii este inchinat lui Amphiaraos erou considerat a avea puteri tamaduitoare.

Ramnous
Este un sit indepartat, dar interesant, cu vedere spre Golful Evvoia. Aici se afla singurul sanctuar inchinat zeitei razbunarii Nemesis.

Lacul Maraton
La numai 8 km de Marathonas se afla Lacul Maraton strabatut de o sosea suspendata ingusta. Marea intindere de apa a fost creata de om. Acest lac artificial a fost singura sursa de apa a Atenei pana in 1956.

Brauron
Situat langa Vravrona moderna, Brauron este unul dintre cele mai evocatoare situri de langa Atena. Templul Artemisei in stil doric din care s-au pastrat doar fundatiile este punctul de atractie al sanctuarului. Cele mai extinse vestigii ale sitului sunt spre nord-est: Partenonul Fecioarelor Ursi.
La Sounio se afla Templul lui Poseidon construit langa stancile abrupte care patrund in Marea Egee.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.