Gramatica limbii romane

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.48

nivel: Gimnaziu

Persoana I si persoana a II-a, singular si plural, se folosesc ca pronumele reflexiv formr neaccentiate de Dativ si Acuzativ ale pronumelui personal, care se recunosc dupa identitatea de persoana cu subiectul propozitiei. Pronumele reflexiv de persoana a III-a nu are forme diferentiate in functie de gen si numar. Formele neaccentuate ala pronumelui reflexiv au functie sintactica numai cand pot fi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gramatica limbii romane

Persoana I si persoana a II-a, singular si plural, se folosesc ca pronumele reflexiv formr neaccentiate de Dativ si Acuzativ ale pronumelui personal, care se recunosc dupa identitatea de persoana cu subiectul propozitiei. Pronumele reflexiv de persoana a III-a nu are forme diferentiate in functie de gen si numar. Formele neaccentuate ala pronumelui reflexiv au functie sintactica numai cand pot fi dublate printr-o forma accentuata, corespunzatoare persoanei si cazului.

Ma imbrac repede = Ma imbrac (pe mine) repede; ma= complement direct
Ma gandesc la tine a? Ma gandesc (pe mine) la tine; ma= nu are functie sintactica.Forma neaccentuata a pronumelui reflexiv fara functie sintactica se subliniaza intotdeauna impreuna cu verbul. Formele accentuate ale pronumelui reflexivau intotdeauna functie sintactica.

PRONUMELE POSESIV este pronumele care exprima idea de posesie, inlocuind atat numele posesorului, cat si pe cel al obiectului posedat. Cand nu inlocuieste numele obiectului posedat, ci ii insoteste, acordandu-se cu el in gen, numar, caz, pronumele posesiv devine ADJECTIV PRONOMINAL POSESIV.Pronumele si adjectivul pronominal posesiv nu au forme la persoana a III-a, neindicand nici pluralul posesorului si singularul posesorului, nici pluralul posesorului si pluralul posesiunii.

Cu aceasta valoare se folosesc formele de Genitiv ale pronumelui personal de persoana a III-a plural (al, ai, a, ale) lor.
In exprimarea populara si in limbajul familiar, paralel cu formele al sau, a sa, ai sai, ale sale, se folosesc formele de Genitiv ale pronumelor personale: al, ai ,a, ale lui/ ei. In analiza gramaticala aceste forme sunt considerate pronume personale, nu posesive.
Pronumele posesiv poate indeplini functia sintactica de subiect, nume predicativ, atribut si complement.

Adjectivul pronomonal posesiv indeplineste functia sintactica de atribut adjectival.PRONUMELE DEMONSTRATIV arata apropierea, departarea (in spatiu sau in timp), identitatea obiectului cu sine insusi sau cu alt obiect.Pronumele demonstrativ se declina dupa gen, numar si caz. Pronumelui demonstrativ ii lipseste categoria gramaticala a persoanei. Pronumele demonstrativ are, pe langa formele din limba literara, unele variante populare si regionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.