Gradul VII alpinism

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Pentru antrenamentul degetelor faceam o traversare "la bavareza", de-a lungul unui pervaz al peretelui caminului studentesc, ceea ce facea dus si intors 60 m, cu efort maxim in antebrate.
Au urmat apoi trasee in Prealpi (Piccoli Dolomiti), la marginea Alpilor, unde zapada se topeste devreme. In peretii inalti de 200--300 m se face un antrenament excelent. Stinca friabila verticala necesita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gradul VII alpinism

Pentru antrenamentul degetelor faceam o traversare "la bavareza", de-a lungul unui pervaz al peretelui caminului studentesc, ceea ce facea dus si intors 60 m, cu efort maxim in antebrate.
Au urmat apoi trasee in Prealpi (Piccoli Dolomiti), la marginea Alpilor, unde zapada se topeste devreme. In peretii inalti de 200--300 m se face un antrenament excelent. Stinca friabila verticala necesita o folosire corecta a prizelor. Ochiul se obisnuieste cu verticala, virfurile degetelor se intaresc pe iarba uda si calcarul (stinca) aspru.
In acest timp, alergarile de fond continuau zi de zi. Incercam sa alerg pe virfurile picioarelor, pentru a fortifica musculatura gambelor. La urcusuri acceleram ritmul pentru a solicita la maximum plaminii si inima. Zilnic traversam lungimea zidului vechi al unei mori parasite, pentru antrenamentul degetelor, inaintea unui traseu foarte greu faceam citeva trasee clasice de cataratura libera de gradele III, IV si V, pentru a da atentie tehnicii si cursivitatii miscarilor, care fac din cataratura o placere, intotdeauna cind se intimpla sa ma simt stingaci, fricos sau obosit de cataratura, intr-un traseu de dificultate maxima, citeva ture mai usoare imi redadeau rapid siguranta necesara. De asemenea evitam sa incep primavara direct cu traseele de maxima dificultate.

Fiecare vara incepea cu o repetare accelerata a perfectionarii mele in cataratura, ba chiar a progresului in alpinism. De la drumetie si trasee usoare, treceau 1 -- 2 luni pina la gradul VI. Puteam scurta aceasta perioada prin antrenament adecvat, dar n-o puteam sari.
Un traseu mare este ca o a doua viata.Telurile in alpinism se afla in afara domeniului interesului material direct sau dincolo de satisfacerea individuala a necesitatilor vietii, intelesul sau este in sine.

Prin miscare, variatie, intensificarea si scaderea tensiunii, rezolvarea dificultatilor si gasirea solutiilor, cataratura seamana cu un joc. In mod deosebit, aceasta este valabila pentru o premiera: este dinainte trasata, limitata in timp, limitata in spatiu si nerepetabila. Un joc este si creatia spirituala a liniei traseului, expresia ei este cu atit mai valoroasa, cu cit cataratura se face mai in joaca.

Numai cind eram intr-o forma deosebit de buna atacam un traseu nou, inca nefacut, pentru a-1 parcurge pe cit posibil elegant si in joaca. Nu prea pun pret pe premiere facute in etape, pregatite intr-o vara pentru a le rezolva iarna sau vara urmatoare. Daca nu reuseam sa trec, faceam rapel si luam corzile cu mine.

De asemenea, renuntam la pitoane de expansiune si scripe-te pentru materiale. Daca nu reuseam fara aceste mijloace, eram dispus sa las problema deschisa.Acasa ma antrenam zilnic doua ore, alergind contracronometru. Faceam traversarea extrem de dificila a zidului cel vechi, lung de 80 m, de trei ori la rind fara pauza, apoi de patru ori la rind. In aceasta forma maxima puteam ataca diedrul Philipp, de unul singur. In fond sint un alpinist fricos si n-as avea curajul nici indrazneala de a incerca un traseu solo la noroc.

Inainte de escalada solitara a peretelui sudic din Marmo-lata di Rocca reusisem sa fac de 6 ori traversarea zidului cel vechi, deci in total 480 m. Antrenamentul il faceam pina cind se blocau degetele, ceea ce nu reprezenta nici un pericol, picioarele fiind la 20 cm de sol.Invatasem sa continui cataratura chiar cu circei in antebrat. Premisa o constituie vointa puternica si constiinta ca lucrul este posibil.
Alpinismul se afla in afara intelepciunii si a prostiei, a binelui si a raului.

Alpinismul nu este legat de vreo cultura sau filozofie, de premise fizice sau buna stare materiala; trebuie doar sa vrei sa-l practici.
Cheia succesului intr-un traseu dificil o detine o coarda bine rodata. Este o deosebire sa-ti cunosti coechipierul intr-o situatie dificila sau doar de la cabana. Marile premiere le-am facut cu citiva prieteni pe care ii cunosteam si care erau la fel de buni ca si mine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.