Gotic in Transilvania

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Liceu

Arcul frant a fost folosit pentru ca este mai usor de construit, impingerile lui laterale sunt mai reduse si pentru ca el este mai rezistent decat arcul semicircular . Privita de jos in sus, bolta gotica nu mai apare continua, ca cele semicilindrice romanice , ci impartita in triunghiuri de diferite marimi .La constructiile gotice s-au folosit contraforti ca sa mareasca rezistenta zidurilor navelo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gotic in Transilvania

Arcul frant a fost folosit pentru ca este mai usor de construit, impingerile lui laterale sunt mai reduse si pentru ca el este mai rezistent decat arcul semicircular . Privita de jos in sus, bolta gotica nu mai apare continua, ca cele semicilindrice romanice , ci impartita in triunghiuri de diferite marimi .La constructiile gotice s-au folosit contraforti ca sa mareasca rezistenta zidurilor navelor laterale, acolo unde greutatea acoperisului cladirii apasa mai mult.

Contrafortii au doua sau mai multe trepte iar pe masura ce se inalta, se ingusteaza . Bolta navei centrale, mai inalta decat navele laterale , se leaga de peretii exteriori ai cladirii , sprijinindu-se in contraforti prin niste arcuri mari , numite arcuri butante , scoase pe deasupra acoperisului navelor laterale . Astfel greutatea boltii centrale a cladirii poate fi mai usor sustinuta, fara ca biserica sa fie primejduita de inaltimea si greutatea culmilor.

Caractersitica stilului gotic este si rozeta, o fereastra mare, rotunda, cu vitralii legate prin nervuri. Rozeta vazuta de la exterior infrumuseteaza fatada , lasand totodata lumina sa patrunda in partea de sus a bisericii , parte care la monumentele romanice era mult mai intunecata . In general, catedralele sunt situate in pietele principale ale oraselor.Pe langa nave, catedrala gotica are si un transept alcatuit din una sau mai multe nave transversale, perpendiculare pe celelalte.

Acoperisul se termina cu unul sau mai multe turnuri, asezate fie in fata , fie in alte parti ale constructiei . Turnurile sunt foarte zvelte, ascutite , terminate de obicei cu o sageata . Absida navei principale este cea mai frumoasa .In Franta foarte multe dintre catedralele gotice au fost inchinate "Fecioarei Maria", numele lor se leaga de acest personaj religios. Dintre acestea cele mai renumite sunt : Notre-Dame de Paris, Notre-Dame de Rouen, Notre-Dame de Reims (unde se incoronau regii Frantei).Tot atat de importante sunt si alte monumente gotice : Catedrala Sfantul Vit din Praga, Domul Sfantului Stefan din Viena , Domul din Milano iar la noi Biserica Neagra din Braov.

Arhitectura de piatra se raspandeste in Transilvania dupa invazia tatara din 1241, inlocuind pe o arie larga arhitectura din lemn, mentinuta in virtutea traditiilor autohtone, explica impletirea mai stransa a romanicului cu goticul timpuriu in aceasta zona . Paralelismul celor doua stiluri e mai pronuntat decat in Occident si in centrul Europei. Lucrarile santierului episcopal de la Alba-Iulia se desfasoara sincronic cu activitatea primului santier gotic din Transilvania , al Manastirii Cisterniciene de la Carta .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.