Golful Broastei Testoase

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Pentru a intelege aceasta metafora, este necesar sa va vorbesc de Fundatia MERU, un grup de cercetare care s-a ocupat de recuperarea unei cunoasteri stravechi, disponibila pana recent numai scolilor initiatice. Una din cele mai spectaculoase actiuni a Fundatiei MERU este decodificarea alfabetului ebraic. Procesul a inceput in anul 1968, cand un om pe nume Stan Tenen s-a uitat peste versiunea ebrai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Golful Broastei Testoase

Pentru a intelege aceasta metafora, este necesar sa va vorbesc de Fundatia MERU, un grup de cercetare care s-a ocupat de recuperarea unei cunoasteri stravechi, disponibila pana recent numai scolilor initiatice. Una din cele mai spectaculoase actiuni a Fundatiei MERU este decodificarea alfabetului ebraic. Procesul a inceput in anul 1968, cand un om pe nume Stan Tenen s-a uitat peste versiunea ebraica a Cartii Genezei. Stan nu cunostea limba ebraica, asa ca textul nu i-a spus nimic, dar fiind un om inzestrat cu anumite calitati legate de recunoasterea structurilor, el a observat ca literele sunt ordonate intr-o suita particulara. Exista cu siguranta o relatie simetrica, dar nu-si putea da seama despre ce era vorba. A inceput astfel o analiza care avea sa dureze zece ani pentru a afla raspunsul.

In cele din urma, dupa ce a citit toate cartile din domeniu pe care le-a putut gasi si dupa ce a incercat tot felul de formule matematice sofisticate, Stan a recurs la metoda cea mai simpla pe care si-o putea imagina: a luat primul verset din Geneza si a scris fiecare litera pe un sirag de margele (cate o litera pe fiecare margea), curband apoi siragul pana cand literele identice s-au aliniat. Rezultatul a fost o forma geometrica ce semana cu o piramida privita intr-un plan bidimensional (vezi Figura 1)

Forma creata de literele de acelasi tip luate din primul verset al Genezei si inscriptionate pe margelele unui sirag. Copyright 1989 de Stan Tenen.Descoperirea nu sugereaza numai semnificatia sacra a piramidei, ci si o posibila sincronicitate intre alfabetul ebraic si geometria sacra. Acesta a fost insa doar primul pas al uluitoarei descoperiri a lui Stan Tenen. Continuarea cercetarilor a revelat faptul ca alfabetul este corelat si cu alte forme geometrice.

Poate cea mai remarcabila descoperire a sa a fost legata de gruparea literelor pe perechi si reducerea lor matematica la forma cea mai compacta si mai eleganta pe care a putut-o gasi. Forma obtinuta a fost una cat se poate de neobisnuita: un fel de vartej tridimensional. Uluitor era faptul ca daca priveai vartejul din 27 de unghiuri diferite, puteai vedea toate cele 27 de litere ale alfabetului ebraic. La fel, daca tineai o lumina in spatele unei ilustratii solide a vartejului, miscand-o in 27 de unghiuri diferite, puteai vedea toate literele alfabetului ebraic sub forma de umbre (vezi Figura 4).

Stan a ajuns la forma de vartej grupand literele cate doua, dar mai exista si alte metode de grupare prin care se ajunge la aceeasi forma. Sa luam de pilda forma unei gogosi. Cei care au citit Anexa F din Proiectul Montauk isi mai amintesc desigur ca universul poate fi asemanat cu o gogoasa. Ideea este unanim acceptata in lumea fizicii si nu reprezinta o revelatie in sine. Stan si-a dat seama ca se poate obtine un profil circular prin rularea unei foi de hartie si introducerea ei intr-un tub, legand apoi cele doua capete ale sale.

Motivul pentru care preferam sa folosim hartie in acest exemplu este legat de faptul ca dorim sa introducem in aceasta ecuatie cele sapte culori ale spectrului, care pot fi desenate cu usurinta pe o foaie de hartie. Inainte de a obtine profilul circular de care vorbeam mai inainte, vom desena cele sapte culori ale spectrului pe o foaie de hartie, in proportii egale (vezi Figura 2 de la pagina urmatoare), astfel incat atunci cand profilul este gata, fiecare culoare sa aiba margine comuna cu celelalte sase culori, dar nu mai mult decat o singura margine pentru fiecare culoare.

Odata obtinut profilul colorat (vezi Figura 3), linia care demarcheaza cele sapte culori va porni din centru si va evolua intr-o forma spiralata (de vartej), pe masura ce rotim profilul in jurul axului sau central. Daca vi se pare prea greu de inteles, imaginati-va profilul ca avand o piele in sapte culori. Daca veti impinge partea albastra a pielii catre centru, toate celelalte culori se vor deplasa intr-o maniera corespondenta. Liniile de demarcatie vor evolua catre centru in forma unui vartej (vezi Figura 4). Observarea acestui vartej din 27 de unghiuri diferite permite obtinerea celor 27 de litere ale alfabetului ebraic.

Foaia de hartie este colorata in sapte culori, fiecare avand aceeasi proportie cu celelalte si fiind reprezentata printr-un numar. Daca rulam foaia in sensul indicat de sageti si de linii, obtinem un profil circular la fel ca si cel ilustrat in Figura 3. Pentru a obtine acest profil, capetele foii in forma de patrat trebuie unite conform sensului indicat de sageti. Daca unim mai intai partea de sus cu partea de jos a patratului, obtinem un cilindru. Daca unim apoi si partile laterale, obtinem profilul circular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.