Gnosticismul - mama Traditiei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Numarul aderentilor gnosticismului a fost atat de mare, incat nu se cunoaste", spune autorul. "Gnosticimul s-a desfasurat atat de infloritor, mai ales in sec. II, si a castigat atatia aderenti, incat in mod cert, chiar pana si cei mai reprezentativi parinti bisericesti datoreaza gnosticismului multe doctrine imprumutate de la ei.... Filozofia platonico-stoica continua sa se bucure de aceeasi aut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gnosticismul - mama Traditiei

Numarul aderentilor gnosticismului a fost atat de mare, incat nu se cunoaste", spune autorul. "Gnosticimul s-a desfasurat atat de infloritor, mai ales in sec. II, si a castigat atatia aderenti, incat in mod cert, chiar pana si cei mai reprezentativi parinti bisericesti datoreaza gnosticismului multe doctrine imprumutate de la ei.... Filozofia platonico-stoica continua sa se bucure de aceeasi autoritate, de data aceasta in speculatiile si dogmatica Parintilor bisericii, iar formele "cultului misterelor" continua sa invesmanteze practicile si sacramentele Bisericii..."

Victoria postuma a Gnosticismului La Grande Enciclopedie Larousse (1874) afirma: "In traditia crestina exista o ramura gnostica care si-a dobandit legitimitatea", adica a fost adoptata oficial de crestinism! Iata cateva fragmente din parintii bisericesti:
Origene din Alexandria (200-250), in prefata cartii "De principiis": " adevarul nu poate fi definit decat prin traditia bisericeasca si cea apostolica. " Desi invatatura lui a fost declarata eretica, ea a fost totusi acceptata cu trecerea timpului.

Tertullian (c. 200), in "Prescriptii contra ereticilor", 14, 19, afirma: "Scripturile nu sunt de ajuns pentru a lupta cu ereticii". Iar in "De corona", capitolele 3 si 4, Tertullian comenteaza: "Sa ne punem intrebarea daca traditia ar trebui admisa. Desigur ca nu, daca in biserica n-ar exista nici o practica intemeiata doar pe traditie si fara vreun document scris. Ca sa va lamuresc pe scurt, vreau sa incep cu botezul. Cand noi suntem gata sa intram in apa, cu putin timp inainte marturisim solemn ca ne lepadam de diavolul si de slava lui. Pe acest temei suntem cufundati de 3 ori.

Astfel noi facem legamantul mai amplu decat ne-a indicat Domnul sa-l savarsim in Evanghelii. Apoi, cand suntem scosi din apa, ca copii nou-nascuti, gustam mai intai un amestec de lapte cu miere si ne retinem timp de o saptamana de la a ne mai imbaia." Gasiti asa ceva in Evanghelie? In acelasi fragment, Tertullian afirma ca postul si ingenuncherea se interzicea atunci cand aveai ziua de nastere, ca si in perioada dintre Paste si Rusalii;

ca ei faceau daruri pentru morti, ca la aniversari; ca in fata painii si vinului impartasaniei, ei faceau plecaciune speciala; ca, atunci cand aprindeau lumanarea sau cand se incaltau faceau semnul crucii pe frunte... "Si daca pentru acestea ca si pentru alte reguli insistati sa aveti o confirmare pozitiva a Scripturii, nu veti gasi nici una. Doar Traditia va fi aratata ca sursa lor; Obiceiul, calea lor de impunere; iar Credinta - mijlocul lor de primire."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.