Glucoza

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce. Punctul sau de topire este foarte ridicat, deoarece intre numeroasele sale grupari hidroxil (-OH) se formeaza multe legaturi de hidrogen. Cand sunt incalzite, toate monozaharidele (nu numai glucoza) se descompun inainte de a se topi, in carbon si apa, reactie numita carbonizare. Glucoza are 75% din puter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Glucoza

Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce. Punctul sau de topire este foarte ridicat, deoarece intre numeroasele sale grupari hidroxil (-OH) se formeaza multe legaturi de hidrogen. Cand sunt incalzite, toate monozaharidele (nu numai glucoza) se descompun inainte de a se topi, in carbon si apa, reactie numita carbonizare. Glucoza are 75% din puterea de indulcire a fructozei (care este luata ca unitate).

PROPRIETATI CHIMICE Reactii la grupa carbonil Reactii comune aldehidelor si cetonelor In aceasta reactie se aditioneaza o molecula de hidrogen diatomica la o molecula de glucoza, aditia avand loc la dubla legatura dintre oxigen si carbon. Legatura pi dintre cei doi atomi se rupe, iar cate un atom de hidrogen se leaga la fiecare dintre ei ai astfel se produce hexitolul (sorbitol).

Se poate specula asupra carui fapt se datoreaza raspandirea atat de mare a glucozei, si nu a altor monozaharide, precum fructoza. Glucoza se poate forma din formaldehida in conditii abiotice, deci se poate ca ea sa fie fost disponibila pentru sistemele biochimice primitive. Glucoza este foarte raspandita in regnul animal si vegetal, si este principala oza din organismul uman. Glucoza este un combustibil esential in biologie. Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie pentru corpul uman, producand 4 kilocalorii (17 kilojouli) pe gram.

Descompunerea carbohidratilor (amidonul, de exemplu) produce mono si dizaharide, iar o mare parte dintre produsi este glucoza. Prin glicoliza si prin reactiile ciclului acidului citric, glucoza este oxidata pentru a forma dioxid de carbon si apa, rezultand si energie, in principal sub forma de ATP. Este distribuita in toate celulele si fluidele organismului, cu exceptia urinei. In ser, concentratia de glucoza (glicemie) normala este de 80-110 mg/dl.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.