Glucide

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ozele (glucide nehidrolizabile), se clasifica in functie de natura grupei carbonil in aldoze si cetoze, iar in functie de numarul atomilor de carbon din molecula in: trioze, tetroze, pentoze, hexoze etc.
Ozidele sunt clasa de glucide formate din mai multe resturi de molecule de monoglucide unite intre ele prin legaturi de tip glicozidic. In functie de numarul resturilor de oze componente se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Glucide

Ozele (glucide nehidrolizabile), se clasifica in functie de natura grupei carbonil in aldoze si cetoze, iar in functie de numarul atomilor de carbon din molecula in: trioze, tetroze, pentoze, hexoze etc.
Ozidele sunt clasa de glucide formate din mai multe resturi de molecule de monoglucide unite intre ele prin legaturi de tip glicozidic. In functie de numarul resturilor de oze componente se clasifica in oligoglucide (cu numar de pana la sase resturi de molecule de monoglucide) si poliglucide (numar mai mare de sase resturi de molecule de monoglucide).

Ozidele se clasifica la randul lor in holozide (se transforma prin hidroliza acida sau enzimatica in monoglucide) si heterozide (combinate cu alte substante de natura neglucidica, din care se pot pune in libertate prin hidroliza).Aceasta formula s-a constatat a nu fi intotdeauna in concordanta cu proprietatile fizico-chimice ale unor glucide. Astfel, glucoza nu prezinta una dintre reactiile specifice grupei carbonil (recolorarea fuxinei decolorate cu dioxid de sulf). S-a constatat ca una dintre grupele hidroxil (hidroxilul glicozidic) este mai reactiva si prezinta proprietati deosebite.

O alta abatere de la comportarea normala este variatia in timp a rotatiei specifice. Astfel, solutia proaspat preparata de α-glucoza are rotatia specifica 1120, dupa un timp aceasta scazand la 52,50 (deoarece in solutie exista ambii monomeri α si β). Aceste comportari specifice ale unor glucide au putut fi explicate dupa ce s-a stabilit ca moleculele pentozelor si hexozelor se prezinta sub forma ciclica, formand semiacetali intramoleculari (reactie de aditie de ROH, specifica compusilor carbonilici):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.