Glossa - Mihai Eminescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.24

nivel: Liceu

Referat despre Glossa - Mihai Eminescu
Ideea esențială a poeziei este că omul superior trebuie să se ridice asupra condiției umane obișnuite, să se detașeze de frământările vieții a oamenilor obișnuiți.

Prima strofă, strofa-temă a poeziei, cuprinde exprimarea concisă, aforistică, a unor adevăruri general valabile:
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Glossa - Mihai Eminescu

Referat despre Glossa - Mihai Eminescu
Ideea esențială a poeziei este că omul superior trebuie să se ridice asupra condiției umane obișnuite, să se detașeze de frământările vieții a oamenilor obișnuiți.

Prima strofă, strofa-temă a poeziei, cuprinde exprimarea concisă, aforistică, a unor adevăruri general valabile:
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate.
Nu spera și nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Cu strofa a doua începe comentarea fiecărui vers din strofa-temă, constituindu-se treptat un ansamblu de reguli și sfaturi de proveniență stoică. Singurul lucru folositor în viață este cunoașterea de sine, idee preluată din concepția filozofului Socrate:
Tu așează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine.

Omul nu trebuie să se lase atras de zgomotele deșarte ale vieții, de iluzia fericirii, care este trecătoare ci trebuie să se bazeze pe propria sa rațiune, lucidă, pe recea cumpăn-a gândirii.

Începând cu strofa a patra poetul introduce motivul lumii ca teatru, motiv larg răspândit în filozofia mitică indiană, dar preluat de la cugetătorul suedez Oxenstierna; omul nu trebuie să se lase angranat în spectacolul vieții, el nu trebuie să se amestece în frământările celorlalți:
Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui:
Joace unul și pe patru,
Totuși tu ghici-vei chipu-i,
Și de plânge, de se ceartă,
Tu în colț petreci în tine
Și-nțelegi din a lor artă
Ce e rău și ce e bine.

În strofa următoare poetul valorifică o idee preluată din filozofia lui Schopenhauer, portivit căreia singura formă concretă a vieții omenești este prezentul pentru că trecutul e greu de reconstituit și viitorul greu de prevăzut:
Tot ce-a fost ori o să fie
În prezent le-avem pe toate.

Poetul introduce și motivul vanitas vanitatum, insistând asupra ideii că spectacolul vieții este același dealungul generațiilor:
Alte măști, aceeași piesă,
Alte guri, aceeași gamă.

Începând cu strofa a șasea se amplifică elementele de satiră; poetul vizând proasta alcătuire a lumii în care răsplata este în raport invers proporțional cu meritul:
Nu spera când vezi mișei
La izbândă făcând punte,
Te-ar întrece nătărăii,
De ai fi cu stea în frunte.

Viața întinde capcane, încercând să atragă oamenii:
Ca un cântec de sirenă,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca să schimbe-actorii-n scenă,
Te momește în vârteje.

Poetul insistă asupra singurei conduite posibile: retragerea de pe scena vieții și transformarea într-un spectator detașat, rece și ironic.
Ultima strofă reia versul cu care se termină strofa precedentă:
Tu rămâi la toate rece

Se scoate astfel în evidență și mai mult singura posibilitate de salvare a omului, atitudinea rece, fără iluzii în fața vieții; aceasta este unicul drum, care ne scutește de suferințe.

Poezia se remarcă prin claritatea ideilor și simplitatea exprimării poetice. Remarcăm și în această creație capacitatea poetului de a plasticiza idei abstracte; astfel forța rațiunii este concretizată printr-o cumpănă sensibilă la cea mai mică schimbare; vitorul și trecutul sunt a filei două fețe, deasemenea poetul folosește un șir de antiteze: rău-bine, trecut-viitor, vechi-nou, etern-trecător.

Poetul creează un ontrast puternic între răutate, minciună, ură, ce caracterizează viața oamenilor obișnuiți și rațiune, luciditate, detașare, ironie, ce caracterizează condiția omului superior.

Criticul literar Dumitru Popovici, făcând o comparație între Luceafărul și Glossă, considera, că autorul Glossei este un Hyperion condamnat să rămână în societate și să-și determine poziția în copmplexul raporturilor sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.