Globalizarea un fenomen de necontestat al mileniului XXI

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.37

nivel: Facultate

In acest cadru, natiunea sau statul national nu trebuie opus globalizarii. Ele se regasesc integrate in acest proces. Daca privim astfel lucrurile, globalizarea nu apare ca ceva distructiv, acel ceva care sa anuleze specificul. Globalizarea nu mai apare ca o amenintare la identitate, ci ca un fenomen care conserva, afirma si potenteaza natiunile. Cele doua laturi ale raportului - globalizarea si d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea un fenomen de necontestat al mileniului XXI

In acest cadru, natiunea sau statul national nu trebuie opus globalizarii. Ele se regasesc integrate in acest proces. Daca privim astfel lucrurile, globalizarea nu apare ca ceva distructiv, acel ceva care sa anuleze specificul. Globalizarea nu mai apare ca o amenintare la identitate, ci ca un fenomen care conserva, afirma si potenteaza natiunile. Cele doua laturi ale raportului - globalizarea si dorinta de protejare a identitatii - pot fi complementare.

Desigur ca problema - adica raportul dintre identitate nationala si globalizare - presupune o dezbatere multidimensionala.Se poate observa ca a pune in discutie un asemenea subiect este deosebit de constructiv. Se vede din tematica inclusa in volum - ordine publica, securizarea frontierelor, securitate nationala - toate privite in contextul globalizarii. Iar subiectul pare a fi, intotdeauna, la inceput.
La prima vedere, ai impresia ca trebuie sa distrugi ceva ca sa poti construi altceva.

Uneori se pune in discutie chiar legitimitatea respectivului raport: identitate-globalizare. De aceea, in studierea subiectului ar trebui sa se porneasca de la interogarea critica a bazei istorice a acestuia - perioada istorica, dimensiunea politica sau geografica, instrumentele de realizare, directia de actiune. Intrebarile pe care le punem indreptandu-ne spre istorie trebuie coroborate cu posibilitatile momentului, cu relatiile la nivel regional si planetar.

Volumul cuprinde o serie de discursuri, care se constituie in tot atatea opinii relevante asupra directiilor raportului identitate-globalizare. Vom observa dificultatea ce rezulta mai ales din asocierea dintre diferite domenii de cercetare. Permanenta intrebarilor "de ce?" si "cum?" ne conduce la opinii diferite in cultura, religie, politica. Oricum, realitatea ne dirijeaza spre aceeasi concluzie: lumea se indreapta spre globalizare.

Urgenta abordarii subiectului rezulta mai ales din intrepatrunderea unor fenomene: granitele sunt coplesite de transparenta oferita de internet, de televiziuni, radiouri, carti, ziare si alte categorii de comunicare; obiceiurile, specificitatile popoarelor se amesteca prin practicarea acestora; evenimentele a caror cunoastere se intampla aproape instantaneu si altele. Se folosesc termeni ca "dependenta si invadare culturala", "omogenizare", "concentrare", "standardizare".

Astfel, Pamantul "devine din ce in ce mai mic". Privim spre el prin procese interculturale, prin istorii multicentrale si polifonice. Transnationalitatea pe piata mondiala de idei si in traseele informationale, care ar trebui sa ofere o "libertate nelimitata", se transforma intr-o extensie a puterii: puterea informatiei si a foloaselor rezultate din detinerea ei la nivel planetar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.