Globalizarea sistemului bancar

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.65

nivel: Facultate

Sistemul bancar romanesc trece printr-o continua perioada de restructurari si reforme.BCR este o banca universala, membra a Grupului Erste incepand din 2006. Este cea mai mare institutie bancara din Romania, gestionand, la finele lunii septembrie 2009, active de peste 17,2 miliarde de EUR. Are peste 8.700 de angajati.

Banca are sediul central in Bucuresti. Detine 663 de unitati reta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea sistemului bancar

Sistemul bancar romanesc trece printr-o continua perioada de restructurari si reforme.BCR este o banca universala, membra a Grupului Erste incepand din 2006. Este cea mai mare institutie bancara din Romania, gestionand, la finele lunii septembrie 2009, active de peste 17,2 miliarde de EUR. Are peste 8.700 de angajati.

Banca are sediul central in Bucuresti. Detine 663 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi), deschise in intreaga tara, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. De asemenea, detine 48 de centre de afaceri pentru clientii corporate (IMM-uri si companii mari). Nu in ultimul rand, banca este prezenta prin subsidiare in Republica Moldova si Marea Britanie, are filiale in Paris si Frankfurt si reprezentante bancare in Moscova si New York.

BCR pune la dispozitia clientilor, persoane fizice si juridice, o oferta complexa de produse si servicii bancare, inclusiv servicii de internet banking, phone-banking sau e-commerce. Emite 25 de tipuri de carduri si are cea mai mare retea nationala de ATM (peste 2.000) si de POS (circa 17.000). De asemenea, BCR este prezenta, prin societatile pe care le detine, pe piata leasingului, in domeniul managementului activelor, pe piata de capital, a pensiilor private si a bancilor de locuinte.

Deoarece "bancile reprezinta una dintre cele mai importante categorii de participanti institutionali din cadrul oricarei economii subdezvoltate sau in curs de dezvoltare"acestea trebuie sa stie cum sa-si gestioneze resursele, cum sa-si imbunatateasca portofoliul de produse si servicii astfel incat sa faca fata tuturor categoriilor de agenti economici de pe piata.

Desi inceputa, reforma in sistemul bancar trebuie sa continue pana in momentul in care sa fie inlaturate:riscurile inerente activitatii bancare, activitatea bancara defectuoasa, constrangerile financiare, fluctuatiile activitatii economice si pana cand cadrul legal si institutional sa dea posibilitatea unei functionari fluide si eficiente a acestui sistem, deoarece un sistem bancar nesanatos poate fi cauza unei restrangeri a cresterii economice, a unor costuri fiscale ridicate care pot duce la efecte nefavorabile asupra mediului extern si asupra imaginii tarii.

Un alt element de o importanta majora este procesul de globalizare care a cuprins si sistemul bancar, activitatea financiar-bancara devenind chiar unul dintre domeniile de varf ale acestui proces, proces care se refera la eliminarea barierelor din calea comertului si investitiilor internationale, la transnationalizarea activitatii economice, la accentuarea cooperarii internationale in domeniul productiei si circulatiei bunurilor, al operatiilor financiare si bancare, functionarea economiilor nationale in cadrul unor organizatii integrate.

"Procesul de globalizare a activitatii bancare apare ca un promotor, ca un factor de sustinere a globalizarii in toate compartimentele, datorita rolului prioritar al asigurarii si distribuirii financiare in toate procesele de dezvoltare."Acest fenomen a trecut prin cateva etape ale lansarii sale de la operatiuni simple la operatiuni sofisticate, avand ca si efect cresterea inovatiei in domeniul bancar. Apar noi produse si servicii care au o durata de viata scurta, in locul lor aparand alte produse si servicii din ce in ce mai sofisticate, care trebuie sa faca fata nevoilor diversificate ale agentilor economici.

Pentru a se adapta conditiilor impuse de procesul integrarii in Uniunea Eropeana, sistemul bancar romanesc sufera o serie de transformari in ceea ce priveste legislatia bancar cat si schimbari de structura si operationale.Progresele inregistrate de sistemul bancar romanesc pe parcursul tranzitiei la economia de piata au fost insemnate, bancile adoptand strategii bancare care sa le imbunatateasca performantele, adaptandu-se treptat cresterii concurentei.

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare si al performantei sistemul bancar romanesc mai are mult de parcurs pentru a ajunge din urma bancile din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Astfel perspectivele integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana vor avea un impact substantial asupra structurii sistemului bancar si se v-a manifesta in urmatoarele directii: cresterea capitalului privat, in special cel strain si intensificarea concurentei; diversificarea serviciilor de retail banking; consolidarea structurii de tip supermarket financiar; cresterea gradului de concentrare a capitalurilor si a activelor bancare.

Rolul Bancii Nationale a Romaniei in procesul integrarii europene.
Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a Romaniei, avand personalitate juridica. Aceasta este o institutie publica independenta, cu sediul central in municipiul Bucuresti si poate avea sucursale si agentii atat in municipiul Bucuresti, cat si in alte localitati din tara.Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor. Astfel principalele atributii ale BNR sunt:elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb;autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare;emiterea bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei;stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia;administrarea rezervelor internationale ale Romaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.