Globalizarea si implicatiile sale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Promotorii globalizarii sunt organizatii internationale si companiile multinationale care considera ca o crestere economica substantiala nu poate fi conceputa fara dezvoltarea libera a comertului. In aceasta perspectiva, principalele "motoare" ale globalizarii sunt Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organization - WTO), Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Natiunile Unite sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea si implicatiile sale

Promotorii globalizarii sunt organizatii internationale si companiile multinationale care considera ca o crestere economica substantiala nu poate fi conceputa fara dezvoltarea libera a comertului. In aceasta perspectiva, principalele "motoare" ale globalizarii sunt Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organization - WTO), Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Natiunile Unite sau Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (OECD).

Reunind, in majoritatea cazurilor, reprezentanti ai tarilor puternic industrializate, acestea incearca sa impuna anumite standarde in materie de comert si politica tarifara.Intr-o incercare de sistematizare, marile tendinte-problema ale globalizarii sunt:
1.Evolutia sistemului financiar international, caracterizata prin: progresul tehnologic; inovatiile financiare reprezentate de aparitia si utilizarea instrumentelor derivative (care sunt instrumente de asigurare impotriva riscului financiar, dar si mijloc de speculatie); cresterea economica remarcabila inregistrata de Asia de Sud-Est; spiritul de liberalizare a pietelor din anii 80.

Devin tot mai importante institutiile financiare internationale, care sunt nu numai instrumente de credit indiferente fata de granite, dar cel mai adesea conditioneaza creditarile de anumite politici economice ale statelor. Cele mai cunoscute institutii financiare internationale, considerate "motoare" ale globalizarii, sunt:Fondul Monetar International.Cu ocazia desfasurarii Conferintei de la Bretton Woods (1-22 iulie 1944), a fost adoptat acordul de infiintare a FMI si a Bancii Mondiale. La Bretton Woods, s-au confruntat doua planuri de instaurare a unui nou sistem monetar international:

- Planul Keynes (J. M. Keynes propunea infiintarea unei institutii internationale tip banca mondiala centrala, care ar putea crea masa monetara prin propria autoritate astfel incat sa poata acorda sprijin financiar tarilor cu probleme.
- Planul White (Harry White), care propunea infiintarea unei institutii internationale de cooperare, avand ca sursa de asistenta financiara contributia tarilor membre si exercitand astfel un control mai sever asupra politicilor tarilor care beneficiau de credite.

Rezultatul poate fi considerat drept un hibrid: crearea de masa monetara invocata de Keynes a fost integrata cu sistemul de cooperare promovat de White, creandu-se astfel fondurile unei institutii monetare care acorda membrilor sai ajutor temporar in redresarea balantei de plati prin crearea de lichiditati internationale.

FMI este condus in mod oficial de Consiliul Guvernatorilor format din cate un reprezentant din fiecare tara, de regula, ministri de finante sau guvernatori ai Bancilor Centrale care sustin pozitia guvernului tarii din care provin. Guvernatorii decid asupra problemelor importante cum ar fi : cresterea capitalului fondului, primirea de noi membri sau acordarea DST. O data pe an, de obicei in septembrie, guvernatorii se intalnesc intr-o sedinta anuala care se desfasoara impreuna cu cea a Bancii Mondiale.

Deciziile curente sunt luate de Consiliul Directorilor Executivi, caruia guvernatorii ii deleaga aplicarea politicii FMI. Acest Consiliu este compus din 24 de directori executivi care se intalnesc de cel putin 3 ori pe saptamana. Cele 5 tari cu cea mai mare cota de participare - SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Japonia - au dreptul la cate un director permanent fiecare. Din 1978, Arabia Saudita are un loc, conform regulii prin care primele doua tari creditoare au dreptul sa-si numeasca propriul director.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.