Globalizarea componenta a mondializarii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.72

nivel: Facultate

DIMENSIUNILE GLOBALIZARII
Fenomenul globalizarii influenteaza o seama de diferite aspecte ale vietii, aspecte de natura diversa si vasta, precum economie, politica, societate, cultura si mediu. Atunci cand diferentiem dimensiunile enumerate, este foarte important sa observam ca acestea nu pot fi delimitate in mod cert una de cealalta. In acest sens, pentru a exemplifica o singura dimensiune[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea componenta a mondializarii

DIMENSIUNILE GLOBALIZARII
Fenomenul globalizarii influenteaza o seama de diferite aspecte ale vietii, aspecte de natura diversa si vasta, precum economie, politica, societate, cultura si mediu. Atunci cand diferentiem dimensiunile enumerate, este foarte important sa observam ca acestea nu pot fi delimitate in mod cert una de cealalta. In acest sens, pentru a exemplifica o singura dimensiune, putem afirma ca problemele globale legate de mediu nu pot fi cercetate izolat de dimensiunile ce se refera la economie si chiar la politica. Reteaua globala ce se aplica nu numai la nivelul actorilor, ci si la cel al domeniilor tematice, reprezinta una din particularitatile globalizarii.

Un aspect important de studiat este acela ce poate fi subordonat globalizarii, aceasta neepuizandu-se in totalitate, in cadrul proceselor economice, chiar daca globalizarea economica poate fi un punct de pornire si o importanta forta de punere in miscare. De asemenea, la fel de important poate fi si faptul ca, este necesar sa intelegem ca nu totul este parte integranta a procesului de globalizare si ca, nu totul poate fi determinat in mod decisiv de aceasta.

In ceea ce priveste dimensiunile globalizarii, putem obtine exemple din presa de zi cu zi, dimensiunea economica situandu-se pe primul loc de cele mai multe ori, exemple in acest sens fiind: cresterea enorma a comertului si a investitiilor directe, globalizarea pietelor financiare, productia integrata de nivel trans-national, precum si altele. Unele probleme globale, cum ar fi incalzirea atmosferei, gaura din stratul de ozon sau taierea padurilor, ilustreaza in mod impresionant fenomenul globalizarii, deoarece in acest caz, se discuta in mod cert despre problemele globale ce necesita in mod implicit o abordare globala. Evident ca si in domeniul mediului ambient se constata probleme de ordin regional si local, cu toate ca acestea prezinta un caracter ce depaseste granitele uneori, cum ar fi spre exemplu, poluarea raurilor.

Insa pot exista si situatii diverse ce sunt independente de coordonatele spatiale si temporale, putand exemplifica in acest sens, supravietuirea unor state insulare de mici dimensiuni ce au constituit o organizatie denumita AOSIS. Aceste state sunt amenintate in mod serios de o crestere ce nu mai poate fi controlata, a nivelului marii si oceanului. Supravietuirea mentionata mai devreme depinde de conduita locuitorilor planetei si in special de al celor din tarile industrializate, super-dezvoltate. Preocuparea pentru aceste probleme a condus la o serie de conferinte internationale in decursul anilor ’90, prima din acest sir a fost Conferinta cu privire la mediu si dezvoltare de la Rio de Janeiro, organizata in anul 1992.

In ceea ce priveste dimensiunea sociala, putem afirma ca lumea a devenit un “global village”, retelele inovatoare de comunicare la mare distanta precum chat, sau e-mail, adaugandu-se comunitatilor traditionale precum familia sau vecinatatea. Cu toate acestea, ele nu pot inlocui aceste sfere traditionale de comunicare, pentru a numi doar un exemplu din cadrul dimensiunii sociale. Un aspect incontestabil in ceea ce priveste dimensiunea culturala este acela ca productiile hollywoodiene pot fi vizionate peste tot in lume, fapt ce va conduce la o americanizare a culturii mondiale, culturile regionale si locale pastrandu-se, nefiind obligate sa dispara din acest motiv. Am putea spune ca din contra, informarea cu privire la aceste culturi este unul din fenomenele secundare ale globalizarii.

Globalizarea si concurenta la nivel global limiteaza spatiul de actiune al politicilor nationale, multe probleme neputand fi solutionate corespunzator decat la nivel international, respectiv global. Drept urmare, vor trebui identificate noi forme si arene politice, integrarea europeana fiind vazuta ca un raspuns de succes la provocarile globalizarii. Despre politica la nivel regional si national putem spune ca a avut si are in continuare de suferit de pe urma economiei delimitate si dematerializate, practicate tot mai des la nivel international. Capitalismul, factor integrant al statului social poate fi si el amenintat la randul lui de catre acest grav dezechilibru fundamental. De obicei, politicienii folosesc globalizarea ca pe un instrument si ca o arma de argumentare cu diverse intrebuintari. Acest fapt este din ce in ce mai evident, atunci cand ne vin in minte unele exemple ce nu se intrepatrund in nici un punct cu globalizarea.

Termenul globalizare ne indica intr-o maniera corecta, dar totusi imprecisa, ca pozitia statului s-a schimbat la sfarsitul secolului XX, in dublu sens. Aceasta este incarcata de procesele de interdependenta care pemit unui stat sa-si atinga scopurile doar cu cooperarea altor state, statul angrenandu-se astfel foarte puternic cu vecinii sai. Acest proces are loc mai ales la nivel regional. In acest sens, putem afirma ca in mod cert, regionalizarea ar putea fi un element definitoriu al epocii, si nu globalizarea, putine procese prezentand aici o tenta globala, precum potentiala distrugere prin folosirea armelor atomice, poluarea aerului si a apelor.

Globalizarea de astazi este una partiala, deoarece procesele de globalizare economica sunt restranse la nivelul catorva state, a unei triade, cauza ce ne indeamna sa vorbim mai departe despre o triadizare. Triadizarea inseamna ca procesele de integrare tehnologica, economica si socio-culturala sunt mai puternice si mai importante intre cele mai bine dezvoltate trei regiuni ale lumii, precum Japonia si tarile nou-industrializate din SE Asiei, Europa Occidentala si Nordul Americii, decat procesele de integrare dintre aceste trei regiuni si tarile mai putin dezvoltate sau intre tarile mai putin dezvoltate.

Daca target-ul reprezinta victoria, atunci deducem faptul ca nu pot exista decat putini castigatori, cei care pierd fiind exclusi si lasati sa se descurce in mod individual. Castigatorii vor fi uniti in continuare unii cu ceilalti, integrandu-se tot mai mult, necesitatea de a construi noi punti de legatura si de a lansa noi parghii intre cei exclusi si cei integrati pierzandu-si importanta in mod drastic. Astfel, odata cu globalizarea isi va face aparitia si o noua divizare a intregii lumi.

In cadrul acestui proces de excludere, unele tari si regiuni isi vor pierde cu timpul legaturile cu tarile si regiunile evaluate din punct de vedere economic. In loc sa participle la procesul de angrenare si integrare stimulat de noua ordine globala, aceste tari se vor deplasa intr-o directie opusa, procesul mentionat vizand aproape toate tarile din Africa, mari portiuni din America Latina si Asia, precum si tarile existente in fostul bloc estic. Cu alte cuvinte, economia mondiala s-a caracterizat in ultimii douazeci de ani, printr-o scadere a schimbului de marfuri dintre economiile foarte bogate si cu o rata de crestere ridicata ale Americii de Nord, Europei Occidentale si Asiei si restul lumii, in special Africa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.