Globalizarea

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Avem si un al treilea curent, al celor care considera ca, in fapt globalizarea nu este ceva nou, ca ea a existat in toate timpurile, doar ca noi i-am dat o denumire si am teoretizat fenomenul. Toate acestea sunt o garantie ca o discutie asupra fenomenelor in cauza este un lucru destul de dificil.La o prima vedere, globalizarea ne apare ca un set de procese si transformari legate mai mult de econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea

Avem si un al treilea curent, al celor care considera ca, in fapt globalizarea nu este ceva nou, ca ea a existat in toate timpurile, doar ca noi i-am dat o denumire si am teoretizat fenomenul. Toate acestea sunt o garantie ca o discutie asupra fenomenelor in cauza este un lucru destul de dificil.La o prima vedere, globalizarea ne apare ca un set de procese si transformari legate mai mult de economie, insa exista o serie de modificari, care nu au scapat analizei, inclusiv in ceea ce priveste relatiile de familie, lasand la o parte aspectele politice si culturale.

Incercand o definire, putem spune ca globalizarea reprezinta o adancire a interconectarii la scara mondiala, realizata prin existenta unor cai de comunicatie rapida care fac ca distantele sa se comprime foarte mult, prin intermediul Internetului, a telefoniei mobile, a satelitilor, precum si a transportului rapid oportunitate oferita de rutele companiilor de aviatie. Un alt aspect al globalizarii il reprezinta fundamentalele schimbari economice.

Vorbim aici despre fluxurile de capital, care nu mai pot fi controlate de state, care nu mai au control total asupra propriilor piete, de Companiile Transnationale , care de cele mei multe ori au interese divergente fata de state, determinand astfel o serie de presiuni, de liberalizarea comertului prin daramarea barierelor vamale care permiteau statelor nationale, fie adoptarea unor politici protectioniste, fie posibilitatea incheierii de acorduri cu alti actori politici .

Ca o definitie, o Companie Multinationala este o companie care produce bunuri sau ofera servicii in mai multe tari. O alta definire spune ca o CNM este de obicei o companie mare cu proprietari internationali si care raspunde controlului international al productiei. Exista mai multe motive pentru care o companie ar putea sa decida sa infiinteze filiale de productie in strainatate sau sa preia o companie straina. Avand in vedere distributia inegala a resurselor naturale la nivelul diferitelor state, un motiv ar putea fi castigarea controlului asupra materiilor prime care se gasesc din abundenta in respectiva zona. Castigand controlul asupra materiilor lor prime, o firma poate depasi barierele de intrare, in vreme ce altele nu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.