Globalizarea

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.56

nivel: Facultate

In ceea ce priveste dezvoltarea durabila, aceasta se refera la capacitatea unei societati de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit, fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie, ea reprezinta adoptarea unor sisteme pe termen lung, de dezvoltare si realizare a unei comunitati prin luarea in considerare a problemelor economice, de mediu si sociale.

Dezvoltarea durabila ofera [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Globalizarea

In ceea ce priveste dezvoltarea durabila, aceasta se refera la capacitatea unei societati de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit, fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie, ea reprezinta adoptarea unor sisteme pe termen lung, de dezvoltare si realizare a unei comunitati prin luarea in considerare a problemelor economice, de mediu si sociale.

Dezvoltarea durabila ofera un cadru prin care comunitatile pot folosi in mod eficient resursele, crea infrastructuri eficiente, proteja si imbunatati calitatea vietii, crea noi activitati comerciale care sa le consolideze economia. Ne poate ajuta sa cream comunitati sanatoase care sa poata sustine atit noua noastra generatie, cit si pe cele care urmeaza.

Modurile de interpretare traditionale de planificare si dezvoltare creeaza, mai mult decit rezolva, probleme de mediu inconjurator sau sociale. Acolo unde interpretarile traditionale pot conduce la aglomerare, extindere, poluare si consumul excesiv de resurse, dezvoltarea durabila ofera solutii reale si de durata care ne consolideaza viitorul.

Toate aceste inovatii care au aparut in ultimele decenii pentru a usura si imbunatati viata omului sint, bineinteles, legate de o societate a cunoasterii din ce in ce mai pregnanta si mai unanim acceptata, fapt ce demonsteaza de fapt eficacitatea ei.

Daca mai exista si azi comunitatile traditionale, conservatoare, care nu sint deschise la schimbare si resping din start orice apare nou in peisajul lor, acestea sint cazuri izolate ce vor fi in cele din urma "convertite" de acest val informational, devenit indispensabil oricarei dezvoltari, pentru ca in lipsa lui resursele nu ar putea fi valorificate in mod eficient.

Factorii economico-comerciali care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale sunt:Liberalizarea comertului cu servicii in special in domeniul telecomunicatiilor, asigurarilor si bancar, a constituit tendinta dominanta a anilor '70 in SUA, fiind continuata in anii '80 in Marea Britanie si ulterior in Uniunea Europeana si Japonia. Tendinta continua si in prezent, incluzand si tarile Europei Centrale si de Est, printre care si Romania.

Liberalizarea pietelor de capital ca urmare a eliminarii treptate a obstacolelor impuse circulatiei devizelor si a capitalului, reprezinta un pas favorabil in vederea formarii unor piete financiare globale. Aceasta mobilitate a capitalului reduce riscul repatrierii capitalului in special in cazul companiilor transnationale si inregistreaza, totodata, o reducere a costurilor in conditii normale.

Liberalizarea investitiilor straine directe
Incepand cu anii '70, interesul comun al umanitatii de prezervare (aparare) a mediului inconjurator s-a concretizat prin aparitia unor concepte, cu vocatie globala: bunurile comune ale umanitatii, dezvoltarea durabila si securitatea ecologica, care au constituit noi factori ce au dinamizat procesul de globalizare a economiei mondiale.

Bunurile comune ale umanitatii sunt spatii cum ar fi oceanele, fondurile marine, care din diverse motive nu sunt susceptibile a fi divizate si nici nu cad sub incidenta suveranitatii statelor. Cu exceptia oceanelor, nici unul din aceste bunuri comune nu au fost polizate, deoarece este relativ faptul ca oamenii poseda capacitati tehnice de exploatare si deteriorare.

Dezvoltarea durabila este definita drept dezvoltarea care raspunde nevoilor prezente, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile.

Dezvoltarea durabila e conceputa in vederea reconcilierii dintre economie si mediul inconjurator, ca o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman nu numai in cateva locuri si pentru cativa ani, ci pe intreaga planeta si pentru un viitor apropiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.