Glicogen

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Celuloza este poliglucidul cel mai raspandit in natura, aproape exclusiv in regnul vegetal. Este componentul principal al peretilor celulari vegetali, substanta de schelet care asigura rezistenta mecanica si fizico-chimica ridicata a tesuturilor lemnului.
Reprezinta componentul chimic principal al lemnului (in medie 50%), restul procentelor fiind reprezentate de lignina si hemicelulozele (t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Glicogen

Celuloza este poliglucidul cel mai raspandit in natura, aproape exclusiv in regnul vegetal. Este componentul principal al peretilor celulari vegetali, substanta de schelet care asigura rezistenta mecanica si fizico-chimica ridicata a tesuturilor lemnului.
Reprezinta componentul chimic principal al lemnului (in medie 50%), restul procentelor fiind reprezentate de lignina si hemicelulozele (tot componenti principali) si o serie de componenti chimici secundari (taninuri, materii pectice, gume, mucilagii vegetale etc.).

Celuloza prezinta structura macromoleculara poliglucidica, rezultata prin policondensarea unui numar variabil de unitati de S-D-glucopiranoza. La hidroliza menajata a celulozei rezulta unitati de celobioza care sunt legate prin legaturi 1,4-S-glicozidice.Celuloza nativa consta din macromolecule formate din 8000-12000 de unitati de glucoza avand mase moleculare de 1,3-2,0 milioane. Macromoleculele filiforme sunt dispuse paralel pe o anumita lungime, formand fibre cu rezistenta mecanica deosebita. Intre moleculele dispuse paralel se stabilesc, intre grupele hidroxil, legaturi de hidrogen, formand astfel fibrile elementare cu diametrul de 3,5 nm (vizibile cu microscopul electronic) (fig. 2.1).

In stare pura, celuloza este o substanta solida, de culoare alba, cu aspect amorf, fara gust si fara miros. Desi prezinta in structura un mare numar de grupe hidroxil, datorita legaturilor de hidrogen stabilite intre acestea, celuloza este insolubila in apa, in acizi diluati sau in solventi organici. In prezenta acizilor minerali tari concentrati, moleculele de celuloza se gonfleaza cu acesti reactivi si apoi hidrolizeaza. Celuloza este solubila in reactivul Schweitzer (Cu (NH3)2(OH)2).

Datorita prezentei la fiecare unitate structurala a celor trei grupe hidroxil libere, celuloza poate fi esterificata (cu acid acetic, acid azotic, acid sulfuric), poate fi eterificata, sau oxidata.
Prin fierbere cu solutie de NaOH conc., are loc imbibarea celulozei, proces care decurge cu scurtarea si cresterea grosimii fibrei. In anumite conditii, tratamentul cu NaOH concentrat determina aparitia unui luciu pe suprafata celulozei (mercerizare), proces aplicat in industria textila. Cu solutie de 20% NaOH, se obtine alcali-celuloza, care combinata cu sulfura de carbon formeaza viscoza (matasea artificiala).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.