Glandele endocrine

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.50

nivel: Liceu

Hormonii eliminati direct in sange sau limfa , ajung la nivelul celulelor ,unde regleaza intensitatea si viteza desfasurarii anumitor procese, prin activarea si inhibarea unor sisteme enzimatice.Activitatea secretorie normala, poate suferi modificari prin cresterea secretiei ia HIPERSECRETIE sau scaderii acesteia HIPOSECRETIE, producand tulburari mai mult sau mai putin grave in functie de varsta i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Glandele endocrine

Hormonii eliminati direct in sange sau limfa , ajung la nivelul celulelor ,unde regleaza intensitatea si viteza desfasurarii anumitor procese, prin activarea si inhibarea unor sisteme enzimatice.Activitatea secretorie normala, poate suferi modificari prin cresterea secretiei ia HIPERSECRETIE sau scaderii acesteia HIPOSECRETIE, producand tulburari mai mult sau mai putin grave in functie de varsta instalarii si structurilor afectate.

ILocalizare: situata in la baza creierului intr-o loja formata de saua turceasca a osului sfenoid si de duramater fiind legata de baza hipotalamusului prin tija pituitara(sau tractul hipotalamo-hipofizat).

II.Morfologie
Forma - are o forma ovoida, de marimea unui bob de fasole, cantarind +_ 0,5 g.
III.Alcatuire - 3 lobi
A. Lob anterior (adenohipofiza)
B. Lob intermediar
C. Lob posterior(neurofiza)

Lobul anterior si intermediar au origine embriologica comnuna, epiteliala, iar lobul posterior are origine nervoasa ca si hipotalamusul.


Lobul posterior este leat de grupul anterior hipotalamic prin tactul hipotalamo-hipofizor sau tija pituitara, iar lobul anterior de grupul mijlociu hipotalamicc prin sistemul port-hipofizar.Acest sistem incepe prin capilare primare care se gasesc la baza hipotlamusului(grup mijlociu) se colecteaza in vene dispuse in jurul tijei si apoi se capilarizeaza la nivelul structurilor secretorii ale adenohipofizei prin capilare sinusoide.Orice sistem port incepe si se termina in acelasi timp de vase : capilare vene capilare.

Grupul mijlociu secreta neurohormoni care ajung la nivelul adenohipofizei stimuland sau inhiband activitatea secretorie a acesteia = reglare nervoasa.

Adenohipofiza secreta hormone care ajung la nivelul hipotalamusului stimuland sau inhiband secretia de neurohormoni = reglare umorala.
Deci intalnim o reglare neuroo-umorala respective HIPOTALAMUS NEUROHORMONI ADENOHIPOFIZA HORMONI HIPOTALAMUS.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.