Gio Pietro Bellori

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tocmai contrariul se intimpla cu corpurile sublunare, caci ele sint supuse la alterari si la uritenie; si cu toate ca Natura intentioneaza intotAZdeauna sa produca efecte excelente, totusi din pricina ca materia e inegala, formele se altereaza, si mai ales frumusetea omeneasca e vatamata, asa cum vedem in infinitele diformitati si disproportii, care se afla in noi. De aceea pictorii si sculptorii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gio Pietro Bellori

Tocmai contrariul se intimpla cu corpurile sublunare, caci ele sint supuse la alterari si la uritenie; si cu toate ca Natura intentioneaza intotAZdeauna sa produca efecte excelente, totusi din pricina ca materia e inegala, formele se altereaza, si mai ales frumusetea omeneasca e vatamata, asa cum vedem in infinitele diformitati si disproportii, care se afla in noi. De aceea pictorii si sculptorii buni, imitindu-1 pe cel dintii faurar, isi creeaza si ei in minte un model de o frumusete superioara, si privind la el corecteaza [in original: emendano - η. t.] 2 natura ca sa nu aiba cusur in ce priveste culorile si liniile.

Aceasta idee sau Zee a Picturii si a Sculpturii care a deschis sacrele cortine pentru talente superioare ca Dedal si Apelles, ni se dezAZvaluie noua si coboara asupra marmurii si pinzei: avindu-si originea in natura, isi intrece obirsia si devine origine a artei, masurata cu compasul intelectului devine masura miinii si insufletita de facultatea imaginativa da viata imaginii. Ele sint desigur, dupa parerea celor mai mari filozofi, cauzele exemplare din sufletele Artistilor, care ramin fara indoiala mereu cele mai frumoase si cele mai perfecte.

Ideea pictorului si a sculptorului este acel model perfect si excelent din minte, cu a carui forma imaginata seGio. Pietro Bellori, Le vite de'Pittori, Scultori et Architetti moderni, Roma, 1672, I, pp. 3 - 13. A fost adaugata si introducerea la Viata lui Annibale Carracci (op. cit., pp. 19 -21), care se leaga foarte strins, in ceea ce priveste continutul, cu Discursul despre Idee. Credem a fi facut un serAZviciu cititorului si a fi contribuit intrucitva la o viitoare editie a lui Bellori, prin faptul ca am verificat pe cit ne-a stat in putinta pasajele citate.

2 Expresia "emendare" (dupa Schlosser, Materialien zur Quellenkunde, IX, p. 88, o "expresie de scoala cu colorit filologic") o intilnim folosita in acelasi fel inca la L. B. Alberti (p. 121, citat in nota 189). De aseamana, datorita imitatiei, lucrurile care cad sub privirea noastra: aceasta e definitia pe care o da Cicero in cartea sa Oratorul dedicata lui Brutus: "DuAZpa cum in domeniul formelor si figurilor exista ceva perfect si excelent, la a carui forma imaginata se raporteaza, prin imitatie, lucrurile care cad sub privirea noastra, tot astfel sesizam cu sufletul chipul elocventei desavir-site, ii cautam forma cu ajutorul auzului".

Asadar, ideea constituie perfecAZtiunea frumusetii naturale si uneste adevarul cu verosimilul lucrurilor supuse ochiului, aspirind mereu catre ceea ce e optim si minunat, din care pricina devine nu numai concurenta naturii, dar si superioara ei, dind la iveala operele sale elegante si desavirsite in timp ce natura obisnuieste sa ni le arate pe ale ei nu intru totul perfecte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.