Gib I Mihaescu - Donna Alba

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Mihai Aspru este stapanit timp de zece ani de un sentiment intens pentru aceea care, dincolo de atributul nobilar, figureaza pentru el incantatia superioara a femeii. Mihai Aspru este un Ragaiac care si-a intalnit rusoaica si se straduieste sa o cucereasca prin mijloace ingaduite. Spre deosebire de personajele din nuvele, masculi infierbantati, care nu-si aleg mijloacele pentru posedarea femeii do[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gib I Mihaescu - Donna Alba

Mihai Aspru este stapanit timp de zece ani de un sentiment intens pentru aceea care, dincolo de atributul nobilar, figureaza pentru el incantatia superioara a femeii. Mihai Aspru este un Ragaiac care si-a intalnit rusoaica si se straduieste sa o cucereasca prin mijloace ingaduite. Spre deosebire de personajele din nuvele, masculi infierbantati, care nu-si aleg mijloacele pentru posedarea femeii dorite, intelectuali oarecum din cvartenar, Mihai Aspru realizeaza in Donna Alba , personajul barbatesc cel mai complex si mai ridicat din creatia epica a autorului. In persoana lui Mihai Aspru, Gib Mihaescu a sublimat un barbat, transformandu-l din bruta intr-un adevarat cavaler, fara ca prin aceasta sa-l conventionalizeze.

In cuprinsul a patru sute de pagini compacte, intarziatul cu studiile, tanarul Aspru, voluntar, inteligent si organizat ca si mica burghezie neuzata, careia ii apartine, va obtine licenta in Drept, va cauta sa afle cine este frumoasa femeie si peste orice rezistenta sa o aiba. Va intra secretar al sotului, pe care l-a identificat in figura unui mare avocat, va castiga stima maestrului, va studia un vechi proces al Ipsilantilor, pierdut de G.R.Serban, pentru a-l redeschide- dar constatand zadarnicia inteprinderii sale, gaseste un alt mijloc sa se apropie pana la intimitate de Alba, de Donna Alba.

Pe cai de investigatie politista, el afla un secret amoros al sotiei maestrului, o corespondenta compromitatoare cu rivalul de familie si sotie, Teodor Buzescu, ucis de G.R.Serban intr-un duel celebru. Corespondenta se gasea in stapanirea printului decrepit Preda Buzescu, fratele care, prin santaj, excroca importante sume de bani de la Donna Alba. Dupa ce reuseste sa intre in stapanirea pachetului de scrisori le preda simplu, fara nici un fel de pretentie, aceleia care il obsedase zece ani.

Donna Alba, pregatita sa-i ofere in schimb nu numai bani- dar chiar pretul frumusetii ei de exceptie ramane in contemplatia acestui gest de sublima desinteresare. Totul ii da o astfel de rascolire, incat se hotaraste ca, plecand in strainatate, unde o astepta mostenirea secreta a printului Teodor Buzescu sa-i comunice barbatului situatia imorala in care traise cu el. In aceste imprejurari, Donna Alba se da fostului ofiteras in restanta cu examenele, ale carui dictionare scapate o facusera cu multi ani in urma sa rada batjocoritor, iar G.R.Serban se sinucide.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.