Gib I Mihaescu - Bratul Andromedei

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Profesorul de fizica, Lazar, e pasionat de astronomie, izolandu-se de lume in cele mai indepartate mahalale ale orasului, urmarit de himerica problema a miscarii eterne. Masina-i bizara la care a lucrat o viata-ntreaga e ca o fiinta vie pentru el. Din aceasta lume aparte, el este adus de colegii sai in casa lui Cornoiu. Nu-l intereseaza politica, pe care o dispretuieste, dar se simte atras ca prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gib I Mihaescu - Bratul Andromedei

Profesorul de fizica, Lazar, e pasionat de astronomie, izolandu-se de lume in cele mai indepartate mahalale ale orasului, urmarit de himerica problema a miscarii eterne. Masina-i bizara la care a lucrat o viata-ntreaga e ca o fiinta vie pentru el. Din aceasta lume aparte, el este adus de colegii sai in casa lui Cornoiu. Nu-l intereseaza politica, pe care o dispretuieste, dar se simte atras ca prin hipnoza de doamna Zina Cornoiu.

In dragostea lui, de o timiditate care-l paralizeaza, este toata anxietatea celor nereusiti fiziceste. Pe d-na Cornoiu insa tocmai sfiala aceasta o indeamna spre omul ce-si petrece noptile urmarind tainele boltii instelate. Si d-na Cornoiu se hotareste sa se duca intr-o seara acasa la Lazar.O noua viata avea acum sa inceapa pentru micul astronom, o viata de bucurii luminoase, libera de obsesia absurdului ,, perpetuum mobile" .

Si pentru a-si verifica hotararea de a rapune pentru totdeauna himera aceasta, in ajunul intalnirii fagaduite, el izbeste cu piciorul in unealta eternei torturi. Dar iata: ,, rotile se pun in miscare si nu mai contenesc, minunea cautata cu insetare, infrangerea repausului etern, s-a realizat(...)" . este o parere sau o realitate? Cine poate sti? In fata Zinei,Lazar incearca sa repete experienta, dar adevarul de aceasta data se profileaza cu dureroasa exactitate: masina refuza sa se urneasca si Lazar innebuneste.

Nedan- are si el ticneala lui.Divortat de nevasta- o femeiusca neinsemnata, de o frumusete comuna si care-l inselase- profesorul de greaca si latina nascoceste o teorie bizara dupa care, femeia superioara nu poate fi decat inalta. Maniac al acestei idei, el ii cauta verificarea in mitologie, in istoria antica si medievala, si isi materializeaza straniul cult in avantate scrisori anonime adresate doamnei Cornoiu, ideala intrupare a visului lui. Tarziu de tot Zina afla cine este autorul scrisorilor si atunci ea se hotareste sa devina amanta lui Nedan.Incercarea este macabra, pentru ca Nedan este o ruina.

Si, astfel, frumusetea ispititoare a doamnei Cornoiu, care a infiorat biata viata a celor doi belferi fantasti, se va darui lui Inelescu, devenit inspector, pozitivist in politica, volubil, totdeauna cu o romanta pe buze, filozof practic in materie de dragoste, consolandu-se repede de o palma incasata si trecand cu dezinvoltura de la camerista la stapana. Paralel cu acest cortegiu insirat in urma doamnei Cornoiu, se desfasoara idila intermitenta a lui Cornoiu- Napoleon al urbei sale, ajuns ministru-cu sotia de pe vremuri, pe care o parasise pentru a se insura cu Zina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.