Gib I Mihaescu- Femeia de ciocolata

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

In Femeia de ciocolata , Negrisor, personajul central al prozei de mari dimensiuni, este invidios pe Motreanu, din cauza succesului pe care acesta il are cu domnisoara Eleonora. ,,Femeia de ciocolata", va traversa evenimentele unei experiente unice, bizare si paradoxale.
Fugind de realitatea care nu-I convine, Negrisor se refugiaza in imaginatie, in inchipuire. Intai isi inchipuie ca il a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gib I Mihaescu- Femeia de ciocolata

In Femeia de ciocolata , Negrisor, personajul central al prozei de mari dimensiuni, este invidios pe Motreanu, din cauza succesului pe care acesta il are cu domnisoara Eleonora. ,,Femeia de ciocolata", va traversa evenimentele unei experiente unice, bizare si paradoxale.
Fugind de realitatea care nu-I convine, Negrisor se refugiaza in imaginatie, in inchipuire. Intai isi inchipuie ca il azvarle pe Modreanu in abisul care se deschidea de la fereastra domnisoarei Eleonora si unde un monstru metalic, un ferastrau, isi va ispravi victima: ,, Un gand amarnic il obseda de cand cu privelistea ferastroaiei... ii placea sa vada in inchipuire pe Modreanu, legat butuc dinaintea dintilor de metal."

Puterea imaginatiei e atat de mare incat, in momentul in care isi inchipuie trupul lui Modreanu aschiat de ferastraul mecanic, el aude, cu satisfactie, strigatele de durere ale victimei sale, iar domnisoara Eleonora isi intrerupe dialogul:,,- Frate, cine chirae asa?... parca m-ar striga pe mine."Desi forta sa imaginativa il ajuta sa-si distruga rivalul, cel putin in inchipuire, Negrisor nu se multumeste numai cu aceasta evadare din real. Pe fondul inaccesibilitatii femeii dorite, invidiei si geloziei, el paraseste mediul care I se pare ostil.

Experienta erotica cu Sari, o femeie intalnita intamplator, are la baza culoarea ciocolatie a tenului acesteia, asemanatoare cu cea a domnisoarei Eleonora. Asociationismul mintal este determinat de obsesia culorii tenului: ,,Negrisor tresari, caci femeia fara palarie, dar bine imbracata, semana la culoare cu domnisoara Eleonora."
Experienta erotica ce urmeaza are si un caracter initiatic. Sari fiind in masura totala, sa-I aline pe moment, obsesiile erotice si durerile provocate de dragostea neimpartasita de domnisoara Eleonora , dar Negrisor, printr-o curioasa predispozitie comportamentala, nu isi declarase dragostea domnisoarei Eleonora, interiorizandu-si toate pornirile.

Dupa experienta erotica cu Sari,Negrisor dispare timp de cateva zile, retragandu-se pentru a-si ocoli camarazii. Tehnica anticiparii evenimentelor actioneaza si in Femeia de ciocolata . Chiar inainte de revenirea ,, fiului ratacitor" autorul-narator anticipeaza deznodamantul nuvelei prin demontarea mecanismului inchipuirilor lui:,,Ba-I vine sa creada uneori , chiar ca pana si lucrurile se schimba, cand el vrea sa le vada intr-un anumit fel -tocmai pentru ca el le doreste sa fie astfel cum sunt in realitate si cum el nu le va vedea niciodata", sau in privinta culorii pielii domnisoarei Eleonora:

,, Cu siguranta deci, culoarea Eleonorei va fi identica cu soarele matinal cu aceea din soarele miezului de ziua, din lumina becurilor, din umbra dupaamiezilor din umbra interiorului: culoarea irezistibila a ciocolatei.Tocmai pentru ca el vrea sa nu fie astfel."Revenind,Negrisor afla, nu fara uimire , ca Modreanu fusese gasit mort, ciopartit. In mod asemanator modului in care ferestraul mecanic aschiase corpul aceluiasi Modreanu in inchipuirea sa. Puterea de seductie si convingerea acestei inchipuiri este atat de mare incat,Negrisor se teme ca ar putea fi banuit de aceasta crima. Sperietura nu-I trece decat atunci, cand camarazii sai, care l-au banuit de crima, ii comunica faptul ca asasinul a recunoscut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.