Gib I. Mihaescu- Bratul Andromedei

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

În literatura de după primul război mondial apariția lui Gib. I.Mihăescu era una dintre cele mai singulare.Tema cea mai frecventă a lui era erotismul.Romanul de care mă ocup acum înseamnă o continuare în această privință.

Într-un oraș din Oltenia, doi oameni sunt stăpâni pe situație: politicianul Vucol Cornoiu și soția sa Zina. Atrași în sfera de interese a celui dintâi, trei profes[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gib I. Mihaescu- Bratul Andromedei

În literatura de după primul război mondial apariția lui Gib. I.Mihăescu era una dintre cele mai singulare.Tema cea mai frecventă a lui era erotismul.Romanul de care mă ocup acum înseamnă o continuare în această privință.

Într-un oraș din Oltenia, doi oameni sunt stăpâni pe situație: politicianul Vucol Cornoiu și soția sa Zina. Atrași în sfera de interese a celui dintâi, trei profesori de liceu, Andrei Lazăr, Nedan și Inelescu, sunt robiți de superba frumusețe a d-nei Cornoiu. La fel de mici de statură- amănunt cu desăvârșire artificial, fiecare din ei are o ciudățenie.

Profesorul de fizică, Lazăr, e pasionat de astronomie, izolându-se de lume în cele mai îndepărtate mahalale ale orașului, urmărit de himerica problemă a mișcării eterne. Mașina-i bizară la care a lucrat o viață-ntreagă e ca o ființă vie pentru el. Din această lume aparte, el este adus de colegii săi în casa lui Cornoiu. Nu-l interesează politica, pe care o disprețuiește, dar se simte atras ca prin hipnoză de doamna Zina Cornoiu.

În dragostea lui, de o timiditate care-l paralizează, este toată anxietatea celor nereușiți fizicește. Pe d-na Cornoiu însă tocmai sfiala aceasta o îndeamnă spre omul ce-și petrece nopțile urmărind tainele bolții înstelate.Și d-na Cornoiu se hotărește să se ducă într-o seară acasă la Lazăr.O nouă viață avea acum să înceapă pentru micul astronom, o viață de bucurii luminoase, liberă de obsesia absurdului ,, perpetuum mobile" .

Și pentru a-și verifica hotărârea de a răpune pentru totdeauna himera aceasta, în ajunul întâlnirii făgăduite, el izbește cu piciorul în unealta eternei torturi. Dar iată: ,, roțile se pun în mișcare și nu mai contenesc, minunea căutată cu însetare, înfrângerea repausului etern, s-a realizat(...)" . este o părere sau o realitate? Cine poate ști? În fața Zinei,Lazăr încearcă să repete experiența, dar adevărul de această dată se profilează cu dureroasă exactitate: mașina refuză să se urnească și Lazăr innebunește.

Nedan- are și el țicneala lui.Divorțat de nevastă- o femeiușcă neînsemnată, de o frumusețe comună și care-l înșelase- profesorul de greacă și latină născocește o teorie bizară după care, femeia superioară nu poate fi decât înaltă. Maniac al acestei idei, el îi caută verificarea în mitologie, în istoria antică și medievală, și își materializează straniul cult în avântate scrisori anonime adresate doamnei Cornoiu, ideală întrupare a visului lui. Târziu de tot Zina află cine este autorul scrisorilor și atunci ea se hotărește să devină amanta lui Nedan.Încercarea este macabră, pentru că Nedan este o ruină.

Și, astfel, frumusețea ispititoare a doamnei Cornoiu, care a înfiorat biată viață a celor doi belferi fantaști, se va dărui lui Inelescu, devenit inspector, pozitivist în politică, volubil, totdeauna cu o romanță pe buze, filozof practic în materie de dragoste, consolându-se repede de o palmă încasată și trecând cu dezinvoltură de la cameristă la stăpână. Paralel cu acest cortegiu înșirat în urma doamnei Cornoiu, se desfășoară idila intermitentă a lui Cornoiu- Napoleon al urbei sale, ajuns ministru-cu soția de pe vremuri, pe care o părăsise pentru a se însura cu Zina, aliată strălucită în dorința de parvenire politică, și tribulațiile interesante ale junelui Nenoveanu între cele două cucoane divorțate.

Mediul provincial de intrigi și pasiuni politice, descris în Brațul Andromedei , ne duce spre o lume cunoscută în istoria romanului nostru și spre atitudini moștenite din semănătorism. Arivismul lucid al lui Cornoiu, grupul de avocați și profesori însuflețit de ambiții mărunte și locale, tipul de berbant trivial, lăudăros și plin de jovialitate al lui Nae Inelescu, aparțin eroilor preferați ai romanului social dinaintea războiului. Din aceeași galerie fac parte și studentul Nenoveanu, profitor al unei virilități abundente, ca și protejatele sale, fosta doamnă Nedan și Sultana, prima soție a lui Cornoiu.

Chiar și Andrei Lazăr, care trece de la demența științifică la cea erotică, e tipul clasic al abulicului, intelectual dezadaptat, eliminat din structura unei societăți imorale și semidocte. Într-un sens, însă și fatala și afrodisiaca Zina Cornoiu, care sfârșește cu o banală aventură de bordel, cucerită de Inelescu , se abate, printr-o mentalitate de provincială romanțioasă și dezamăgită de a-și găsi un amant ideal, din linia femeilor evocate de Gib I.Mihăesu.

Cu Brațul Andromedei , Mihăescu a făcut prima sa încercare în domeniul romanului. Acțiunea se desfășoară într-un mic oraș de provincie, în mediul format de politicieni și de profesorii liceului de băieți. Sunt aici câteva orientări juste, câteva schițe bine prinse nediformate de o imaginație cu tendințe de îngroșare. Astfel, scena candidaturilor din casa lui Vicol Cornoiu este de un adevăr mijlociu, puțin obișnuit autorului Vedeniei.

Câțiva profesori sunt bine individualizați, ca flușturatecul Inelescu, maestru de muzică și avocat nepledant, care debitează la urechea tuturor femeilor, oricând și oriunde, aceleași romanțe, cu sau fără melodie. O scenă printre prostituate este de un asemenea adevăr sufletesc cert, cu infiltrări, abia simțite din lecturile rusești.

Defectul principal al cărții este desigur în prezentarea nereușită a eroului de seamă, profesorul Andrei Lazăr, matematician, astronom și născocitor în domeniul mișcării perpetue, care se îndrăgostește de doamna Zina Cornoiu, fiica boierului Constantin Amărășteanu și soția șefului politic Vucol Cornoiu. Om de știință și îndrăgostit fără leac, bietul Andrei este unul din eroii specifici ai autorului, la un pas de nebunie și de sinucidere.

Scriitorul n-a reușit să contureze cu forță această figură, deplasând interesul către d-na Cornoiu, în jurul căreia roiesc toți bărbații din carte. Felul în care oscilează disponibila Zina între Andrei Lazăr, Grigore Nedan și Nae Inelescu, și totodată concentricul asediu bărbătesc din jurul ei, confirmă aptitudinile unui scriitor oarecum specialist în ale eroticei. Tot atât de interesante, dar minore, sunt incidentele acțiunilor lui Vucol Cornoiu,care mai întreține legături cu fosta lui soție, și ale profesorului Nedan, hărțuit între dragostea sa pentru puțin accesibila Zina, și relațiile sale cu o proxenetă.

Stăpânul orașului este Cornoiu, șef local de partid politic și viitor ministru,restul cetățenilor se adaptează pe felurite trepte în subordinea lui Cornoiu. Ca adevărat stăpân, Cornoiu are drept soție pe cea mai frumoasă femeie din oraș, după ce asemeni lui Napoleon a divorțat de prima soție mai puțin decorativă, de favorurile căreia înțelegea totuși să profite mai departe. Aspirațiile intelectualilor din oraș era să fie promovați în ordinea politică, în tabăra mai cu seamă a lui Cornoiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.