Gianlorenzo Bernini

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.49

nivel: Liceu

Cel mai mare geniu al barocului a fost Gianlorenzo Bernini , cunoscut mai ales ca sculptor, el fiind insa si arhitect, pictor si poet .
Gianlorenzo Bernini s-a nascut in anul 1598 in Napoli, fiul sculptorului toscan , Pietro Bernini. In 1605 familia lui s-a mutat la Roma . In copilarie Gianlorenzo a lucrat ca asistent al mai putin talentatului sau tata . A fost considerat unul dintre cei ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gianlorenzo Bernini

Cel mai mare geniu al barocului a fost Gianlorenzo Bernini , cunoscut mai ales ca sculptor, el fiind insa si arhitect, pictor si poet .
Gianlorenzo Bernini s-a nascut in anul 1598 in Napoli, fiul sculptorului toscan , Pietro Bernini. In 1605 familia lui s-a mutat la Roma . In copilarie Gianlorenzo a lucrat ca asistent al mai putin talentatului sau tata . A fost considerat unul dintre cei mai importanti artisti ai barocului . Mare architect si sculptor , activitatea lui Bernini este legata de actiunea papilor din secolul al XVII - lea .

Capodopera sa este Piata Sfantului Petru din Roma , delimitata de o Colonada gigantica , formata din 284 de coloane , desfasurate pe patru randuri si 140 de statui . Solutia gasita de Bernini uimeste si astazi : cele doua brate ale Colonadei strang la pieptul Bisericii catolice , reprezentata de catedrala , credinciosii aflati in piata . Ca sculptor , Bernini poate fi incadrat barocului prin compozitiile sale ce redau miscarea si prin preferinta pentru policromie .
Astfel monumental funerar al papei Alexandru al VII-lea combina marmura rosie , verde si alba - in care Bernini a sculptat figure reale si alegorice - cu bronzul aurit .

Personajele sunt dispuse scenografic si intreaga compozitie sugereaza miscarea . Gianlorenzo Bernini a construit doua clopotnite, care au trecut in istorie drept "Urechile de magar ale lui Bernini". La terminarea reparatiilor, acelasi papa a ordonat sa fie demontat plafonul din bronz din pridvorul Pantheonului, care de atunci ofera privirii scheletul si grinzile acoperisului. Bronzul, inclusiv cuiele, au fost reutilizate la turnarea coloanelor baldachinului din altarul Catedralei San Pietro si a tunurilor noi pentru artileria de pe zidurile castelului Sant Angelo.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.