Gheorghe Lazar

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

In 1806 i se ofera un stipendiu bisericesc, ca sa studieze teologia, la Viena, la universitate, unde se studia numai teologia catolica, cu profesori buni. Dar el se ocupa si cu alte studii, pe care insusi le numea secundare, in comparative cu cele de cariera; secundare ii erau: filozofia, dreptul, istoria etc. Gratie lor, el deveni un enciclopedist bine orientat in stiintele veacului al XVIII. In [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gheorghe Lazar

In 1806 i se ofera un stipendiu bisericesc, ca sa studieze teologia, la Viena, la universitate, unde se studia numai teologia catolica, cu profesori buni. Dar el se ocupa si cu alte studii, pe care insusi le numea secundare, in comparative cu cele de cariera; secundare ii erau: filozofia, dreptul, istoria etc. Gratie lor, el deveni un enciclopedist bine orientat in stiintele veacului al XVIII. In timpul acesta incepuse sa si scrie: traducand un catehism rusesc (de Platon), o scriere de morala pentru propunere in scoli, o povestire populara-romantica, cetire pentru popor.

Scrierile acestea descopereau predilectia sa pentru libertatea de cugetare, de care se conducea si in studiile teologice. Parasind Viena (Decembrie 1809), Lazar a fost trimis de imparat si de consistorul sau (din Sibiu) sa se hirotoneasca la Carlovit, la mitropolitul sarbesc St. Stratimirovici. Acesta a socotit ca liberalismul lui Lazar ar putea sa fie o primejdie pentru ortodoxie; si nu l-a hirotonit. Astfel i se inchise lui Lazar drumul catre episcopat. El ramase simplu profesor la o scoala elementara de teologie, din Sibiu (1811-1815). In Sibiu se alesese episcop (1810, Octombrie) Vasile Moga, un om dusmanos, care a cautat sa suprime independenta lui Lazar;

sa opreasca de sub tipar (prin cenzura sa personala) scrierile amintite si altele mai noi; sa-i faca traiul nesuferit; astfel ca Lazar fuge la Brasov (1811), de unde a fost adus inapoi cu forta (1812, Ianuarie). Leafa i-a fost marita, dar viata ramase aceeasi, nesuferita. Amarat el isi varsa focul intr-un discurs scurt, in sanatatea lui Napoleon I, care era dusmanul monarhiei austriace. Acum il dusmanira si autoritatile civile: Lazar fiind destituit si aruncat in drum, intr-o vreme in care Ardealul ar fi vrut mai mare nevoie de el. Din toata stiinta lui bogata, in Ardeal, n-au tras nici un folos, nici "bustenii" teologi din scoala sa, nici poporul, caruia nu i-a putut tipari scrierile sale suprimate.

G.Lazar trece in Tara-romaneasca, in casa boiereasca a Ecaterinei Barcanescu, ca profesor particular. Aici zabovi putin. Apoi se facu inginer sau geometru (cum li se mai zicea pe atunci in Transilvania). Ca inginer, masurandu-i o mosie, Lazar a facut cunostinta cu boierul Constantin Balaceanu (1764-1831), care era si efor al scolilor din Muntenia. Cu el a discutat Lazar un plan scolar mare, o intemeiere in Bucuresti a unui liceu in felul acestora din Cluj, unde invatase ingineria. Ioan Vacarescu, Iordache Golescu mitropolitul Dionisie si alti barbati de seama luptara energic, ca planul lui Lazar sa se realizeze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.