Gheorghe Hurmuzaki si ziarul Bucovina

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se ia hotararea ca ziarul proiectat sa iasa in limbile romana si germana, in text paral el, cu periodicitate saptamanala si sa poarte numele "Bucovina". Pentru aceasta se cerea insa ca cel ce va sta in fruntea lui sa fie la inaltimea vocatiei si sa cunoasca perfect ambele limbi. Alegerea a cazut si de data aceasta pe fratii Hurmuzaki. Cel harazit sa fie primul redactor al "Bucovinei", "gazeta roma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gheorghe Hurmuzaki si ziarul Bucovina

Se ia hotararea ca ziarul proiectat sa iasa in limbile romana si germana, in text paral el, cu periodicitate saptamanala si sa poarte numele "Bucovina". Pentru aceasta se cerea insa ca cel ce va sta in fruntea lui sa fie la inaltimea vocatiei si sa cunoasca perfect ambele limbi. Alegerea a cazut si de data aceasta pe fratii Hurmuzaki. Cel harazit sa fie primul redactor al "Bucovinei", "gazeta romaneasca pentru politica, religie si literatura", a fost Gheorghe.

La 15 octombrie 1848, tipograful Ferdinand Eckhardt a inaintat Administratiei Bucovinei, Creisamtului din Cernauti, anuntul de aparitie al primului ziar din Bucovina. El comunica acestui birou ca va publica in editura proprie din Cernauti un ziar scris in limba romana si germana care o sa apara odata pe saptamana, si ca va raspunde pentru el in fata autoritatilor . De fapt, Eckhardt, nu s-a ocupat decat de partile tehnice, pe cand redactarea si raspunderea pentru cele publicate cadeau mereu in seama lui George Hurmuzaki.

Ziarul a aparut intre 20 octombrie 1848 si 2 octombrie 1850. Publicarea unui ziar, scrierea articolelor, corecturile, reprezenta o munca care consuma puterile unui singur om, motiv pentru care la inceputul anului 1849 George isi asociaza in redactie pe fratele sau Alecu, iar spre sfarsitul anului 1849 ii cedeaza acestuia cu totul redactia ziarului [2].
George Baritiu, care ii cunostea personal pe fratii Hurmuzaki, le-a dat poate cea mai adevarata caracteristica. El scria: "George, acea figura dulce si amabila, care dorea sa aiba brate spre a cuprinde cu ele cate un milion de romani dintr-o data, si Alexandru, acel cap genial, cu inima simtitoare totdeauna mai mult pentru altii decat pentru sine, acesti doi frati venisera tocmai la timp spre a lua in anii regeneratiunei pe umerii lor cele mai grele misiuni, din cate erau de implinit in acea epoca mare" [3].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.