Gheorghe Bratianu I

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.79

nivel: Liceu

O expunere de ansamblu a istoriei nationale a realizat prin volumul Originile si formarea unitatii romanesti (1942). in Traditia istorica despre intemeierea statelor romaAZnesti (1945), Gheorghe LBratianu aduce importante contributii privind baza economica a formarii statelor feudale si analizeaza valoarea traditiei orale pentru studiile istoriei. Integrarea istoriei nationale in contextul univers[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gheorghe Bratianu I

O expunere de ansamblu a istoriei nationale a realizat prin volumul Originile si formarea unitatii romanesti (1942). in Traditia istorica despre intemeierea statelor romaAZnesti (1945), Gheorghe LBratianu aduce importante contributii privind baza economica a formarii statelor feudale si analizeaza valoarea traditiei orale pentru studiile istoriei. Integrarea istoriei nationale in contextul universal a fost preocuparea majora a lui Gheorghe LBratianu din ultimii ani ai activitatii sale.

in perioada 1945-1947 a publicat o serie de studii materiale ce au format volumul Sfatul domnesc si adunarea starilor in principatele romane (1947). Gheorghe LBratianu a fost un deschizator de drumuri in domenii ale istoriei universale, cum ar fi istoria economica si sociala a Bizantului sau istoria comertului italian in Marea Neagra. Primele sale cercetari importante privesc comertul oraselor italiene medievale in zona Marii Negre (monografia Recherches sur le commerce genois dans la Mer Noire au XIII siecle, 1929). A fost si unul dintre distinsii bizantinisti ai vremii sale. in acest domeniu s-a interesat indeosebi de structurile social-economice si de institutii.

Se remarca lucAZrarile: Privileges et franchises municipales dans l'Empire byzantin (1936) si in special Etudes byzantines d'histoire economique et sociale (1938). Opera sa stiintifica isi pastreaza si astazi viabilitatea datorita unei perspecAZtive de o larga deschidere catre toate orizonturile istoriei. Valoarea acAZtivitatii sale multilaterale a fost apreciata prin alegerea ca membru al Academiei Romane si al altor societati stiintifice straine: membru al Societa Ligure di Storia Patria (Genova), membru al Institutului Kon-dakov (Praga),

membru al Societatii Regale de Stiinte si Litere din Boemia, membru in Comitetul international al studiilor istorice, membru in Comitetul National al Istoricilor Romani. Gheorghe I.Bratianu si-a consacrat o buna parte a energiei activitatii politice (aflindu-se, din 1930, in fruntea unei disidente liberale). Om de o aleasa integritate morala, el n-a urmarit prin activitatea politica sa parvina in viata sociala, in ierarhia stiintifica, in cariera universitara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.