Gheoghita Lipan - caracterizarea personajului secundar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.53

nivel: Liceu

Baiatul nu este prea vorbaret,dar e explicit,stie sa-i dea lamuriri mamei sale asupra starii in care se aflau turmele ramase in baltile Jijiei la Cristesti.Asadar,inca de la 17 ani el este deja initiat in viata de pastor,intrucat coborase cu ciobanii,cu oile,cu asinii si cu dulaii la iernat.

Ager la minte,stiutor de carte,baiatul ii comunica mamei sale despre intarzierea lui Nechifo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gheoghita Lipan - caracterizarea personajului secundar

Baiatul nu este prea vorbaret,dar e explicit,stie sa-i dea lamuriri mamei sale asupra starii in care se aflau turmele ramase in baltile Jijiei la Cristesti.Asadar,inca de la 17 ani el este deja initiat in viata de pastor,intrucat coborase cu ciobanii,cu oile,cu asinii si cu dulaii la iernat.

Ager la minte,stiutor de carte,baiatul ii comunica mamei sale despre intarzierea lui Nechifor Lipan.Scrisoarea lui evidentiaza totodata dorul,sensibilitate,respectful filial si credinta in Dumnezeu:”Iar oile sunt bine-sanatoase…si noi,din mila lui Dumnezeu,asemenea;si vremea-I inca buna,si mi-I dor de casa.Sarut mana,mama;sarut mana,tata.”

Ajuns la adolescent si fiind o fire sensibila si meditative,Gheorghita isi aminteste nostalgic de copilaria lipsita de griji si petrecuta in mijlocul naturii,cu turmele si in tovarasia povestilor.El a fost stapanul naturii al carei glas l-a inteles.Acum,pus in fata altor realitati,baiatul cugeta dureros,trist si deznadajduit la trecerea varstei fericite a copilariei:”Cum se risipeste mireasma in ger,asa s-au dus toate.Acum a intrat la slujba grea si la necaz”.

Gheorghita trece de la starea de inocenta a copilariei la maturitate, alaturandu-se mamei sale in tentative acesteia de a-l gasi si a-l pedepsi pe asasinul tatalui sau. Initial,nu-si da seama,nu intelege intentiile mamei sale ascunse sub vorbe mestesugite(“Nu te uita urat, Gheorghita,ca pentru tine d-aci inainte incepe a rasari soarele”)si de aceea se intreaba:”Ce-a fi vrand ea sa spuie?”, constatand doar cu o nemarginita admiratie si uimire ca vitoria stie sa ghiceasca gandurile omului:”Mama asta trebuie sa fie fermecatoare;cunoaste gandul omului”,acest lucru dand si o dovada de naivitate.

Cu aceeasi uimire,dar si cu teama,observa ca mama lui s-a schimbat:”Se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica”.Cresscut in spiritual traditiei si al respectului pentru parinti,Gheorghita nu indrazneste sa-si contrazica mama,acceptand,cu o oarecare indoiala,sa mearga singur in cautarea lui nechifor .

Desi obisnuit in ale oieritului,fiind o alta generatie,baiatul este mai receptiv la nou,fara a ignora insa traditia.Astfel,el,spre deosebire de Vitoria ,are incredere in autoritati,a caror menire este sa descopere ce s-a intamplat cu tata sau,acesta chiar stiind sa citeasca si sa calatoareasca cu trenul.

Cu toate acestea,personalitatea sa,trecerea de la copilarie,de la adolescenta la barbatie,la maturitate se realizeaza la scoala vietii sub indrumarea Vitoriei,alaturi de care parcurge un drum initatic, deoarece eroina isi da seama ca baiatul are nevie de mintea ei,iar ea de bratul lui si pleaca impreuna la drum. Gheorghita se maturizeaza treptat pe masura ce trece toate incercarile.Pregateste mai intai singur caii si sania si se lupta cu “troianul” pe care-l biruie;este supus,tacut si ascultator tot drumul si il alunga pe strainul care-I acosteaza in cale.

In urma unora din aceste incercari,baiatul insusi ajunge la concluzia ca “Femeile-s mai viclene[..] ele-s mai iscusite la vorba;iar barbatii is mai prosti;insa mai tari de vīrtute”. Descoperirea cadavrului tatalui sau,priveghiul si pedepsirea ucigasului sunt imprejurarile care marcheaza transformarea definitive a eroului.La inceput este cuprins de frica,este zapacit,plange ,este cutremurat de groaza,ca,in final,sa apara energic,dinamic,plin de curaj si barbatie,indeplinind actul justitiar.

Portretul lui Gheorghita prinde contur indirect din faptele pe care acesta le savarseste,din parerea celorlalte personaje despre el si din relatiile lui cu acestea.Vitoria nu este numai cea care i-a dat viata ,ci si cea care se zbate pentru implinirea lui ca om,avand amandoi acelasi scop-descoperirea lui nechifor lipan,ale carui calitati baiatul le dobandise.Prin incadrarea lui in diferite medii-cel pastoresc,cel natural,cel familial-Sadoveanu ii evidentiaza o parte din insusiri tot in mod indirect.

El apeleaza insa si la caracterizare directa,realizata mai ales prin descriere,cand este vorba de insusirile fizice si de vestimentatie sau prin dialog,atunci cand celelalte personaje isi exprima direct parerea.Dialogul si monologul interior sunt totodata si procedee de caracterizare indirect.pentru ca felul de ea vorbi si de a gandi al personajului ii releva o parte dintre insusiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.