Gh Asachi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.54

nivel: Facultate

Marile transformări de la începutul sec 19 se întâmplă și în Moldova. Astfel, și acolo asistăm la o schimbare pe parcurs a instituțiilor culturale, toate reflectate în activitatea câtorva personalități, astfel încât poate lăsa impresia că sunt rezultatul providențial al acestor oameni deosebiți: Gh. Asachi și ceilalți. El încadrează în sine și contradicțiile epocii, și latențele ei, și în general [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gh Asachi

Marile transformări de la începutul sec 19 se întâmplă și în Moldova. Astfel, și acolo asistăm la o schimbare pe parcurs a instituțiilor culturale, toate reflectate în activitatea câtorva personalități, astfel încât poate lăsa impresia că sunt rezultatul providențial al acestor oameni deosebiți: Gh. Asachi și ceilalți. El încadrează în sine și contradicțiile epocii, și latențele ei, și în general un grup de transformări care se transformă în calități.

A fost o persoană cu merite deosebite, provine dintr-o familie din starea a treia. Tatăl lui era preot. Chiar unul cu preocupări intelectuale, a tradus din filozofii clasici ai Antichității, care manifestă disponibilități intelectuale deosebite, uneori poate chiar mai largi decât cele ale fiului. Trăiește în Bucovina, este nevoit să își schimbe domiciliul de mai multe ori, ajunge în acea zonă amestecată etnic și privilegiată pdv administrativ, sub directa administrare a cancelariei austriece. Pe acest teren, Gh. Asachi începe școala, deprinde câteva din limbile importante de cultură (germana, polona, latina, italiana) aî, continuându-și studiile, în 1805, la 17 ani, e trimis la Viena pentru studii exacte, din care nu face decât un an și ceva. Pleacă în Italia. Urmează și imboldul dispozițiilor lui către artă și în particular urmează favorii în care se afla la curtea imperială din Viena. În 1808 ajunge la Roma pentru studii de pictură pe care le face într-un atelier al unui sculptor cunoscut. Se întâlnește cu cea care avea să fie inspiratoarea lui, pe care o cântă în imitații ale poeziei lui Petrarca sub numele de Leuca. Ea se numea Bianca Milesi. În acest joc poetic, el se va numi Albir din Dacia, care îi compune inspiratoarei lui o serie întreagă de sonete (uneori chiar adaptări ale modelelor din poezia lui Petrarca), sonete care vor fi găsite foarte târziu (acum vreo 20 de ani).

Volumul lui din 1836 cuprinde câteva din aceste poezii. șederea lui la Roma, care se împlinește sub această zodie a unei inspirații poetice care îl atrage spre literatură, poezie ocazională, dedicată zborului unui balon. Avem o experiență de lume, care îl desăvârșește sufletește. Se rupe cu dificultate de acest mediu în care se integrase. Revine în Moldova pe care o părăsise cu aproape 7 ani înainte, ca într-un teren de aplicație în care se simte chemat să investească tot ceea ce avea din proiecte, din cunoștințe, din capacități și dintr-un patriotism pe care nu se jenează să-l cânte în versurile lui de factură neoclasică.

Primul loc în activitatea lui Asachi trebuie acordat animatorului cultural și fondatorului instituțâiilor esențiale ale Moldovei, în care terenul gol făcea să se fructifice cu rapiditate orice inițiativă generoasă. Numărul acestor inițiative este foarte mare. Ele privesc atât învățământul cât și viața culturală și artistică. În această epocă, orice instaurare de tradiție este o gură de aer pentru literatura națională, care se naște.

Asachi este numit imediat, în 1813, referendar la despărțământul școalelor, deci responsabil cu o instituție care abia urma să se nască. Asachi începe prin a juca un rol comparabil cu cel al lui Lazăr: înființează în 1813 pe lângă academia grecească un 'class' de inginerie?? Aici se produc primele rezultate peste patru ani, când tinerii sunt capabili să facă măsurători de terenuri. Asachi făcuse un experiment revoluționar pentru epoca respectivă. După ce încercase să predea în franceză materiile respective, a început foarte curând să le predea în românește. Sub această etichetă modestă de 'școală pentru arpentori', el inaugurezaă învățământul politehnic în limba română în Moldova.

Activitate lui în acest spațiu al învățământului este extrem de bogată: inițierea și susținerea unor proiecte ca introducerea lr în învățământul superior, înființarea unei academii (1835, academia mihăileană), mai multe reforme ale școlii și rezistența pe care o opune în 1847 la încercarea de a se limita accesul claselor burgheze în învățământ. În sfârșit, toată perspectiva unitară asupra învățământului din Moldova, arată că spațiul, cadrul organizat în care se dezvoltă intelectualii în Moldova în preajma și după revoluția din 48 este datorat lui Asachi. A știut să ofere manuale, care nu este doar aceea de pe care se învață, ci o serie de lucruri auxiliare: dicționare, tablouri istorice, cărți, reviste, toate la inițiativa și în institutul editorial pe care îl preconizează și îl înființează în 1833, botezat Institutul Albinei, după gazeta deja cunoscută. Deci, domeniul publicistic este un al doilea titlu de glorie pentru el.

Mai puțin cunoscută și mai puțin studiată decât Curierul românesc, Albina românească a lui Asachi, care este și o gazetă după profilul redactorului său (mai temperată) nu este mai puțin o gazetă care sprijină răspândirea culturii în păturile mai puțin înzestrate. În primul rând, printr-o infuzie de informație cu caracter cultural, în al doilea rând prin traduceri numeroase, și prin reflectarea activității culturale în general și a problemelor învățământului. Devenind publice, ele sunt în același timp, stimulative pentru dascăli, elevi, care se disting, și creează un spațiu pentru discuția problemelor privind învățământul și limba.

Sprijinit de un grup de profesori pe care îi aduce el însuși (1822, 1827), între care câțiva remarcabili oameni de cultură și poeți, care sporesc atmosfera de intelectualitate și seriozitate din școllile Moldovei. Unul dintre cei care-l ajută pe Asachi, și care este într-o anumită măsură un retrograd, este paharnicul Săvulescu, autor al unei gramatici, combativ adversar al lui Heliade-Rădulescu. Trebuie înțeles că discuția în sine este factorul de progres. Toate acestea nu fac decât să ofere elevilor, publicului cultivat, un cadru mai larg, un model de înfruntare și clarificare a unor poziții.

'Albina' este doar centrul unei activități artistice. Ele se manifestă, primul pui al mamei respective este 'Alăuta românească', supliment literar, care va fi încredințat după câteva numere lui Kogălniceanu, tânărul continuator și mai târziu adversar al lui Asachi. La ea colaborează Negruzzi, Kogălniceanu. Pregătește terenl pentru apariția unor reviste literare propriu-zise. Din urma lăsată de aceasta apare 'Icoana lumii' în 1840. Apoi, reviste de agricultură, gazete săptămânale de administrație, consacrate unei mai bune difuzări a deciziilor care privesc administrația țării. Toate acestea îmbogățesc și peisajul cultural și îmbogățesc componentele cultivate ale țării cu lectura sistematizată.

Asachi este depășit de vremuri, în revoluția de la 48 se găsește în tabăra adversarilor. Tinerii care îl admiraseră, precum Kogălniceanu, Alecsandri, văzuseră că și-a epuizat rolul politic de motor, de vector de înaintare. Inițiativele lui rămân. Ele au marcat activitatea culturală, literară și teatrală.

Asachi trăiește până în 1869, dar rolul lui de fondator se epuizase deja înainte de revoluție. Nu fără importanță este și literatura lui propriu-zisă, care deschide multe drumuri în literatura epocii, deși azi pare desuetă. Literatura italiană, care îi prilejuiește afirmarea și debutul literar în italiană rămâne în sfera modernului lui Petrarca. Venit în țară, această influență nu avea cum să se schimbe, și volumul de poezii pe care îl publică în 1836 conține multe din aceste reflexe ale petrarchismului incipient. Zona aceasta de idilă, de joc al măștilor, atitudini, poziții, sentimente care își răspund, alternează, supraviețuiește în poezia lui, și în mod cu totul așteptat pentru noi, vom găsi în ea sunete neașteptat de moderne, sunete care prevestesc marea poezie care avea să vină. Poezia lui este în special interesantă mai ales în zona aceea clar-obscură a așteptării, a unei invocații către iubita care urmează să vină. Deci, o prevestire a unui sentiment mai degrabă decât sentimentul în sine. Încă o direcție a liricii lui este aceea a elegiei. Este poetul care se mobilizează, știe să participe la momentele dramatice, și expresia acestei participări nu este străină de modele, de modelele celebre pe care le cunoaște de multe ori prin intermediari.

În ciuda viziunii noastre moderne, că poezia stă într-un fel de a vedea lucrurile absolut nevăzut, poezia este în mare măsură imagine, expresie. Avem de-a face de multe ori cu un bagaj destul de limitat de cuvinte. Este importantă melodia, și ajungem de la fraze banale, stereotipe, să putem vedea sub un aspect nou ceea ce știam deja. A doua direcție în care poezia lui are merite este cea a relizării unei muzici.

Al treilea domeniu de merit este resuscitarea, invenția baladei și a legendei. Superstiția, legenda introduc o notă de fior. Nu mai sunt supărătoare nici cadența supărătoare, nici rimele modeste (defectele lui Bolintineanu). Această neașteptată sesizare a poetențialului poetic care stă în simpla aplicare a vrăjitoriei respective arată că Asachi avea vână poetică
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.