Geto-dacii si lumea romana in secolele I si II

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Ca organizare, statul condus de Burebista era o monarhie cu pronuntat caracter militar. Hotarele sale se intindeau in nord pana in Carpatii Padurosi, inspre rasarit pana la gurile Bugului, in vest pana in Slovacia de azi, iar spre sud pana la Muntii Balcani.
Dupa moartea regelui dac statul dac s-a destramat in patru, apoi in cinci entitati statale distincte. Romanii urmareau sa-si impuna co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geto-dacii si lumea romana in secolele I si II

Ca organizare, statul condus de Burebista era o monarhie cu pronuntat caracter militar. Hotarele sale se intindeau in nord pana in Carpatii Padurosi, inspre rasarit pana la gurile Bugului, in vest pana in Slovacia de azi, iar spre sud pana la Muntii Balcani.
Dupa moartea regelui dac statul dac s-a destramat in patru, apoi in cinci entitati statale distincte. Romanii urmareau sa-si impuna controlul asupra coloniilor grecesti vest-pontice, sa aiba acces la resursele zonei nord-dunarene (aur, argint, grane) si sa beneficieze de pozitia strategica avantajoasa.

Legaturile daco-romane s-au intensificat in secolele I i.Hr. - I d.Hr., dar, dupa instaurarea stapanirii imperiale pe teritoriul locuit de geto-daci, s-a trecut la o noua etapa, manifestata printr-o romanizare intensa. Geto-dacii din Dobrogea de astazi au intrat sub stapanirea romana din anul 46 d. Hr., facand parte din provincia Moesia. Decebal (87-106) - conducator dac ce a purtat initial numele de Diurpaneus, si care a reusit sa refaca unitatea statului dac, in conditiile agravarii amenintarii romane.

Noul stat dac era mai redus teritorial decat in secolul I i.H. dar mai dezvoltat in plan economic si mai bine organizat militar, capitala sa fiind la Sarmizegetusa, in Muntii Sureanu (sud-vestul Transilvaniei).
Seria conflictelor militare cu romanii a fost deschisa de predecesorul lui Decebal, Duras, prin campania dacilor la sudul Dunarii, in Moesia (iarna anului 85/86). In anul 87, imparatul roman Domitian trimite in Dacia o armata romana condusa de Cornelius Fuscus. Aceasta este infranta de Decebal la Tapae. Ulterior (anul 88), o noua armata romana, in frunte cu Tettius Iulianus, ataca Dacia, regele dac fiind acum infrant (tot la Tapae).

Anul urmator (89), se incheie pacea dintre Decebal si Domitian. Avand caracterul unui compromis, aceasta prevedea: transformarea Daciei intr-un stat clientelar Romei;acordarea de subsidii banesti si asistenta din partea romanilor, utilizate pentru intarirea capacitatii Conflictele daco-romane se reiau odata cu urcarea pe tronul Romei a lui Traian (98-117). In anul 101 izbucneste primul razboi daco-roman (101-102). Decebal este infrant la Tapae. In iarna 101/102 lupta impotriva romanilor in Moesia, alaturi de aliatii sai, burii si sarmatii, dar este nevoit sa incheie pace. Tratatul din 102, defavorabil dacilor, prevedea :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.