Geto-dacii, inaintasii poporului roman

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Multe milenii, pana catre 10.000 i.Hr., dezvoltarea comunitatilor omenesti a fost neincetata, in intreaga epoca, numita de specialisti paleolitic, verigile materiale ale acestei epoci acopera toate zonele tarii, asa cum atesta descoperirile arheologice. La sfarsitul acesteia se trecuse la o viata stabila si treptat se ajunge la cultivarea plantelor si cresterea animalelor domestice, cele doua form[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geto-dacii, inaintasii poporului roman

Multe milenii, pana catre 10.000 i.Hr., dezvoltarea comunitatilor omenesti a fost neincetata, in intreaga epoca, numita de specialisti paleolitic, verigile materiale ale acestei epoci acopera toate zonele tarii, asa cum atesta descoperirile arheologice. La sfarsitul acesteia se trecuse la o viata stabila si treptat se ajunge la cultivarea plantelor si cresterea animalelor domestice, cele doua forme fundamentale ale economiei epocii numite neolitic, a carei dezvoltare se incheie inainte de 2.000 i.Hr.

Din aceasta epoca a ramas o bogata mostenire in domeniul vietii materiale si spirituale, pe care o vor fructifica si dezvolta mai departe neamurile tracice. In mileniile al V-lea si al VI-lea i.Hr. a inflorit in spatiul carpato-danubiano-pontic o civilizatie unitara in aspectele ei generale si cu particularitati regionale reprezentate conventional prin numirile culturilor neo-eneolitice (ultimele din faza de traditie spre epoca bronzului) de pe teritoriul tarii noastre: cultura Boian, Vadastra, Gumelnita, Petresti, Hamangia, Cucuteni (cu splendida ei ceramica pictata), etc.

Mostenirea fondului neolitic si eneolitic sta la baza perioadei de tranzitie spre epoca bronzului tracic, in ultimele secole ale mileniului al III-lea i.Hr. In aceasta perioada se pun bazele neamurilor tracice, avand loc si procesul de indoeuropenizare (fenomen lingvistic).La cumpana dintre mileniul al III-lea si mileniul al II-lea i.Hr., neamurile tracice se constituisera si se individualizasera in masa indoeuropenilor. In cursul mileniului al II-lea i.Hr., tracii au creat o remarcabila civilizatie a epocii bronzului, pe care V. Parvan o compara cu o civilizatie miceniana din Grecia si bazinul Mediteranei. In structura sa, aceasta civilizatie de etnicitate tracica era unitara si de o mare vitalitate.

Tracii au exploatat zacamintele de cupru din Transilvania si au dezvoltat o avansata metalurgie a bronzului. Produsele atelierelor tracice s-au raspandit, pe calea schimbului intertribal, pana departe spre vest si est. Armele tracice de bronz erau renumite si rivalizau prin forma, decor, eleganta si eficienta cu cele ale civilizatiei miceniene. Cu foarte mare pricepere mesterii traci din mileniul al II-lea i.Hr. si din primele secole ale mileniului urmator lucrau obiecte de aur, indeosebi podoabe (bratari, cingatori, pandantive, cercei, etc.).

Incepand cu secolele XII-XI i.Hr. tracii au inceput sa stapaneasca cunostintele tehnologice legate de metalurgia fierului, care va juca un rol important in dezvoltarea fortelor de productie. Primele obiecte de fier apar pe teritoriul Romaniei dupa 1.200 i.Hr. si se vor inmulti mereu, fierul fiind folosit abia in epoca de afirmare a lumii geto-dace. In secolele VIII-VII i.Hr. se constata in aria de locuire a tracilor cristalizarea unei unitati de cultura pe care arheologii o numesc cultura Basarabi, dupa o localitate din judetul Dolj. Aceasta ocupa o mare arie geografica, al carei centru era axat pe Carpati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.