Geto-dacii - istorie si civilizatie

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Campiile, luncile si Delta Dunarii (33% din suprafata tarii)
Campia Romana - este asezata in sudul Romaniei, de-a lungul fluviului Dunarea. Cuprinde campiile: Blohnitei, Bailestilor, Romanitilor, Pitestilor, Boianului, Vlasiei, Baraganului, etc. Campia de Vest - se gaseste in vestul tarii avand ca delimitari: N - raul Tar, E - Dealurile de Vest, S - granita cu Iugoslavia, V - granita cu Iu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geto-dacii - istorie si civilizatie

Campiile, luncile si Delta Dunarii (33% din suprafata tarii)
Campia Romana - este asezata in sudul Romaniei, de-a lungul fluviului Dunarea. Cuprinde campiile: Blohnitei, Bailestilor, Romanitilor, Pitestilor, Boianului, Vlasiei, Baraganului, etc. Campia de Vest - se gaseste in vestul tarii avand ca delimitari: N - raul Tar, E - Dealurile de Vest, S - granita cu Iugoslavia, V - granita cu Iugoslavia si Ungaria.. Campia Transilvaniei - este cuprinsa intre Somesul Mare, Somesul Mic (N) si Mures (S).

Luncile - sunt fasii de pamant inguste, netede si joase, intinse de-a lungul raurilor. Cea mai intinsa este Lunca Dunarii, de la Drobeta Tr. Severin pana la Delta. Delta Dunarii - este regiunea cea mai joasa si mai noua a pamantului romanesc si reprezinta un tinut cu un peisaj cu totul deosebit. Se bifurca in bratele Chilia, Sfantu Gheorghe si Sulina. 2). Stabiliti formele de relief predominante si prezentati in ce masura acestea au influentat ocupatiile populatiei.Argumentati.

Romania are un relief oarecum proportional deoarece, dupa cum spuneam, se intalnesc toate unitatile majore de relief. Astfel muntii reprezinta 31% din suprafata tarii, dealurile si podisurile 36% iar campiile si luncile 33%. In mod cert relieful a influentat ocupatiile populatiei: campiile, podisurile si dealurile au permis dezvoltarea agriculturii si a cresterii animalelor-acestea reprezentand indeletnicirile de baza ale poporului, iar prezenta Dunarii si Deltei Dunarii a favorizat pescuitul.

Carpatii, in ansamblul lor, au constituit, din preistorie si pana in zilele noastre, o vatra sigura, cu bune adaposturi pentru populatia autohtona daco-getica si, ulterior, romaneasca, in care se intruneau atat conditii naturale de aparare (abrupturi, creste, stancari, defilee, paduri si ape repezi cu vai adanci), posibilitati de trai (apa, terenuri pentru culturi, pasuni, fanete, lemn, bogatii miniere, peste), cat si conditii favorabile pentru schimb prin pasuri si trecatori spre Moldova, Campia Romana, Campia Banato-Crisana, Depresiunea Transilvanei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.