Geto-dacii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.48

nivel: Liceu

In secolul I iHr, geto-dacii inregistreaza o crestere economica (existenta unor ateliere de prelucrare a minereurilor feroase, inmultirea uneltelor de fier, perfectionarea olaritului, cresterea vitelor, extinderea defrisarilor, imbunatatirea araturilor). Sporeste productia de marfuri si implicit schimbul. Circulatia monetara creste. Pe langa tetradrahmele grecesti si denarii romani bat si dacii mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Geto-dacii

In secolul I iHr, geto-dacii inregistreaza o crestere economica (existenta unor ateliere de prelucrare a minereurilor feroase, inmultirea uneltelor de fier, perfectionarea olaritului, cresterea vitelor, extinderea defrisarilor, imbunatatirea araturilor). Sporeste productia de marfuri si implicit schimbul. Circulatia monetara creste. Pe langa tetradrahmele grecesti si denarii romani bat si dacii moneda lor.

Inca din sec II iHr se poate deduce apartia in cadrul societatii geto-dace a celei de-a treia diviziuni sociale a muncii - negustorii.
In consecinta, se adancesc diferentele sociale, creandu-se o stratificare in clase sociale (Tarabostes sau Pileati si Comati sau Capilati).Apar, asadar, premizele aparitiei statului si anume stratificarea sociala si criteriul territorial, si anume apartenenta la stat dupa teritoriul locuit si nu dupa rudenie de sange.Pe plan extern se inregistreaza o scadere a puterii celtilor si ilirilor, precum si o crestere a pericolului roman.

Iata de ce societatea geto-daca se indrepta spre o noua forma de organizare, ale carei elemente specifice vor fi intrunite incepand cam din deceniul al petrulea al sec I iHr, cand regele Burebista organizeaza statul dac.In timpul lui Burebista s-a desavarsit trecerea de la democratia militara la stat.Strabon spune ca Burebista a fost cel care a pacificat triburile dezbinate ale geto-dacilor si le-a adus la unitate prin sobrietate si ascultare de poruncile legale.Pe langa aceasta reforma politica de unificare a triburilor el a realizat si o reforma religioasa, de unificare a credintelor geto-dacilor, unde a fost ajutat de marele preot Deceneu.

In cadrul reformei administrative a instaurat capitala la Sarmizegetusa, oras, pe care l-a dezvoltat si l-a intarit.Noua organizare a societatii realizate de Burebista s-a dezmembrat in state mai mici: inatai 4 mai tarziu 5. in centrul fostului stat al lui Burebista s-a pastrat un stat cu capitala la Sarmizegetusa . Regii care au condus acest stat sunt: Burebista, Deceneu, Comozycus, Scorillo, Diurpaneus, Decebal.Cu Decebal , statul dac va ajunge la apogeul dezvoltarii sale politice, desi teritorial nu a atins granitele din timpul lui Burebista.

Organele centrale in statul geto-dac.Statul geto-dac si-a exercitat autoritatea politica asupra unui teritoriu ale carei granite au variat in perioada existentei sale.Initial, Burebista stapanea un teritoriu mult mai vast. Dupa moartea sa granitele se restrang la partea centrala, din arcul Carpatilor, pe care Iordanes o numeste "Dacia cea veche... incinsa de cununa muntilor".

In timpul lui Scorillo noi teritorii se adauga acestui stat central, ajungand ca in timpul lui Decebal, el sa cuprinda Ardealul, Banatul, Oltenia si probabil Moldova pana la Prut.Independent de extinderea sa teritoriala statul dac a avut in linii mari aceeasi organizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.