Gestiunea pasivelor bancare

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.94

nivel: Facultate

Din punct de vedere practic, adecvarea capitalului presupune stabilirea conventionala a nivelului minim de capital, in functie de anumiti parametri ce reflecta dimensiunea activitatii bancii si a riscurilor asociate.Aceasta masura restrictiva, acceptata pe plan international, nu isi propune o acoperire totala a factorilor de risc, fapt care ar conduce la un blocaj operational, ci doar sa asigure o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestiunea pasivelor bancare

Din punct de vedere practic, adecvarea capitalului presupune stabilirea conventionala a nivelului minim de capital, in functie de anumiti parametri ce reflecta dimensiunea activitatii bancii si a riscurilor asociate.Aceasta masura restrictiva, acceptata pe plan international, nu isi propune o acoperire totala a factorilor de risc, fapt care ar conduce la un blocaj operational, ci doar sa asigure o corelatie intre beneficiile obtenabile si pierderile potentiale datorate asumarii unui anumit nivel de risc.

Obiectivul reglementarii este promovarea stabilitatii si a sigurantei sistemului financiar - bancar prin intermediul normelor prudentiale si prin masuri de supraveghere in scopul reducerii riscurilor.
In 1988, la Basel s-a considerat capitalul drept un mijloc de a contrabalansa pierderile, un instrument de reducere a riscurilor si de a da incredere deponentilor si asiguratorilor. Contributia esentiala pe care o aduce primul acord de la Basel, devenit efectiv in 1992, este aceea a unui capital minim definit in functie de riscuri, din perspectiva solvabilitatii. Textul acordului de la Basel a fost aplicat in UE sub denumirea de norma de solvabilitate europeana.

De la adoptarea acordului in 1988, numit si norma Cooke, dupa numele initiatorului ei, putem distinge doua faze:Tier I cuprinde capital social si rezerve, din care se deduc pierderile din anul curent, viitoarele restituiri de taxe si impozite si activele intangibile (fondul de comert).Tier II cuprinde in upper tier II provizioanele si rezervele din reevaluare, iar in lower tier II datoria subordonata.
Capitalurile de baza trebuie sa reprezinte 4% din riscurile ponderate, iar activele bilantiere sunt repartizate in patru categorii de riscuri: 0%, 20%, 50%, 100%.

Activele extrabilantiere trebuie convertite in echivalent credit, apoi inserate in categoria de risc adecvata. Acordul a fost amendat in 1996 pentru a corespunde noilor realitati legate de inovatiile financiare. Este introdus principiul imobilizarii capitalului pentru a face fata riscurilor de pierdere din operatiuni de pe pietele financiare.
Reglementarea reprezinta un domeniu in continua evolutie, care se adapteaza noilor realitati ale economiei globale.
Conceperea noului acord (Basel II) tine seama de autodisciplina bancilor si de capacitatea lor de a gestiona riscurile in timp real.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.