Gestiunea investitiilor reale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Desigur, actualizarea fluxurilor monetare (sau a unei sume monetare date) la momentul actual nu este unica posibilitate de a determina cea mai buna solutie in alegerea proiectelor de investitii. Se poate determina si o marime numita valoare viitoare neta (VVN), la care sa se actualizeze si cheltuielile de investitii si cash-flow-ul la orice moment din viitor, inclusiv la sfarsitul perioadei de exe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gestiunea investitiilor reale

Desigur, actualizarea fluxurilor monetare (sau a unei sume monetare date) la momentul actual nu este unica posibilitate de a determina cea mai buna solutie in alegerea proiectelor de investitii. Se poate determina si o marime numita valoare viitoare neta (VVN), la care sa se actualizeze si cheltuielile de investitii si cash-flow-ul la orice moment din viitor, inclusiv la sfarsitul perioadei de executie a proiectului de investitii.

2. Metoda RIR
In mod esential, rationamentul este acelasi ca la metoda precedenta, numai ca, de data aceasta, decidentul va compara cheltuielile de investitii cu veniturile obtinute din investitie daca le-ar investi pe piata plasamentelor financiare la rata de actualizare care sa fie egala cu rata interna de rentabilitate (RIR) a investitiei respective. Se va alege acea investitie pentru care exista egalitate intre cele doua marimi, adica: . Pentru a vedea care investitie trebuie aleasa, se determina valoarea lui RIR din ecuatia precedenta si se compara valoarea respectiva cu RIR fiecarui proiect de investitii.

Desigur, marimea RIR determinata din ecuatie nu este decat o valoare minima acceptabila, in fond, putandu-se alege proiectul de investitii care are cel mai mare RIR ce depaseste RIR-ul determinat din ecuatie. Din punct de vedere formal, deci, alegerea proiectului de investitii se va face astfel: , unde cu RIRc s-a notat RIR-ul determinat din ecuatie.
Intrucat ipoteza acestei metode presupune reinvestirea cash-flow-ului in aceeasi firma si la aceeasi rata de rentabilitate, ceea ce este destul de greu de realizat, se poate folosi o rata de rentabilitate interna modificata (RIRM).

Modificarea relaxeaza conditia de a se reinvesti la aceeasi rata de rentabilitate a proiectului de investitii, inlocuind-o cu conditia de a reinvesti la rata de rentabilitate a firmei.
3. Determinarea altor parametri ai deciziei de investitii
a) Termenul de recuperare (TR) exprima numarul de ani (sau de perioade oarecare) in care, prin intermediul cash-flow-ului actualizat se recupereaza integral valoarea prezenta a investitiei:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.